Oogst week 21

Door Marijn Sikken

Met geboortejaar 1994 is Pieter Kranenborg niet alleen een van de jongste debutanten bij zijn uitgever, maar in het hele literaire veld. Kranenborg, die in 2015 de Aanmoedingsbeurs bij Hollands Maandblad kreeg toegekend, publiceerde o.m. in Tirade en Hollands Maandblad. In zijn verhalen gaat het om beweging. Een van de verhalen begint met: ‘Mijn vader is een astronaut, ik heb een buurmeisje gehad dat ’s nachts Debussy speelde, en mijn broer woont in Zweden. Een van de drie dingen is niet waar. Waar zal ik mee beginnen?’
Klinkt goed.

Omslag Astronaut - Pieter Kranenborg
Astronaut
Pieter Kranenborg
Verschenen bij: Uitgeverij G.A. Van Oorschot B.V.
ISBN: 9789028261938
96 pagina's
Prijs: € 17.99

Het duurt even voor de juiste gegevens gevonden zijn op de site van Uitgeverij Passage – misschien is een update een keer een idee? Schrijver en dichter Paul Gellings komt nu met een verhalenbundel die, volgens de flaptekst/uitgeverssite, doordrenkt van een aan Gellings’ eerdere werk verwante, dromerige, melancholieke sfeer, waarin de humor niet geschuwd wordt. Van leraren die wel erg intiem zijn met hun leerlingen tot gewelddadige buschauffeurs tot een wellustige tante die haar jonge neefje het bed in lokt, het belooft een fijne absurde rit te worden.

Omslag Zondagavondbuurt - Paul Gellings
Zondagavondbuurt
Paul Gellings
Verschenen bij: Passage, Uitgeverij
ISBN: 9789054523406
192 pagina's
Prijs: € 18.90

De kleurrijkste uitgeverij van Nederland – aldus In de Knipscheer zelf – komt met een heruitgave van deze in 1992 verschenen oorlogsroman van schrijver Aya Zikken. En dat is goed, want als er een onderwerp nooit verjaart, dan is dat WO2 en diens nasleep. In deze belangrijke roman klinkt het geweten van een natie door die in zal moeten zien dat haar koloniale dromen grotendeels op een illusie hebben berust.

Omslag De Tanimbar-legende - Aya Zikken
De Tanimbar-legende
Aya Zikken
roman
Verschenen bij: Uitgeverij In de Knipscheer
ISBN: 9789062659609
228 pagina's
Prijs: € 17.50

Ter gelegenheid van de tentoonstelling De Oriënt verkend. Op reis met Louis Couperusen Marius Bauer in het Louis Couperus Museum heeft José Buschman haar Een dandy in de Oriënt. Louis Couperus in Afrika hernieuwd. Met vele onbekende foto’s, recente vondsten en citaten reconstrueert zij Couperus’ tocht door de woestijn.

De reisboeken van Louis Couperus trokken altijd de aandacht vanwege hun levendigheid, Met Louis Couperus in Afrika uit 1921 vormt hierop de uitzondering. Zes maanden reisde de schrijver door Algerije en Tunesië, de Haagse schilder Marius Bauer bezocht Noord-Afrika een jaar later. Zijn schetsen ademen de oosterse schoonheid die ook Couperus zo kon bekoren. Anders dan bij Bauer lijkt bij Couperus de oriëntaalse vervoering gaandeweg te zijn verdwenen. Was zijn esthetische kijk opgewassen tegen de realiteit van de Franse overheersing, de islam en de armoede?

Omslag Couperus in de Oriënt - José Buschman
Couperus in de Oriënt
José Buschman
Verschenen bij: Uitgeverij Bas Lubberhuizen
ISBN: 9789059375017
192 pagina's
Prijs: € 19.99

Recent

Wie ben ik?
18 januari 2024

Wie ben ik?

Over 'Zing voor me morgen' van Deniz Kuypers
‘Zeg maar dat het geen visstick is’
17 januari 2024

‘Zeg maar dat het geen visstick is’

Over 'Een tafel bij het raam' van Mirthe van Doornik
Wijze én berekenende aforismen
16 januari 2024

Wijze én berekenende aforismen

Over 'De kunst van de voorzichtigheid' van Baltasar Gracián
Amerikaanse verlorenheid in beeldende snapshots
15 januari 2024

Amerikaanse verlorenheid in beeldende snapshots

Over 'Een dag als geen ander, verhalen' van Sam Shepard