Oogst week 21 – 2018

door Carolien Lohmeijer

Berichten in de media over Noord-Korea. We lezen, horen en zien ze inmiddels bijna dagelijks. Hoe gekleurd en aangedikt ze zijn is de vraag.

In De Kim-dynastie vertelt journalist en historicus Casper van der Veen de geschiedenis van het communistische land. De Kim-familie regeert al meer dan zeventig jaar met ijzeren vuist over het Aziatische land, dat ondanks armoede en voedseltekorten de internationale gemeenschap bedreigt met kernwapens, langeafstandsraketten en cyberaanvallen.

‘Van der Veen prikt door mythes en ‘clickbait’ heen om zo het echte Noord-Korea bloot te leggen. Hier zien we geen onvoorspelbaar, gestoord of irrationeel bewind, maar een machiavellistisch en strategisch calculerend systeem dat alles doet om aan de macht te blijven. De 25 miljoen Noord-Koreaanse burgers krijgen in dit boek ook de rol die ze in andere media wordt ontzegd. Ze zijn geen willoze gehersenspoelde robots, maar mensen met overtuigingen, dromen en ervaringen – net als elders ter wereld.’

Overigens blijven werkelijk gebeurde absurde situaties in De Kim-dynastie niet onderbelicht.

Omslag De Kim-dynastie - Casper van der Veen
De Kim-dynastie
Casper van der Veen
Geschiedenis van Noord-Korea
Verschenen bij: Uitgeverij Van Oorschot (2018)
ISBN: 9789028280250
180 pagina's
Prijs: € 19.99

Oliver Reps is mede-eigenaar van kinderboekwinkel Casperle in Amsterdam. Zijn debuut De dag die nooit komt  is volgens die website ‘bedoeld is voor volwassenen en jeugdigen vanaf 15 jaar.’

‘De dag die nooit komt gaat over de zeventienjarige filmfanaat Elias. In één lange slapeloze nacht overdenkt hij de gebeurtenissen die hem in de situatie hebben gebracht waarin hij zich nu bevindt. Hij vertelt over die zomer, nu zo’n driekwart jaar geleden. Over zijn vriendin Polly, die als een engel uit de lucht is komen vallen, over zijn zusje Evi. En over de demonen in z’n hoofd. Het is een verhaal waardoor je voortdurend op het verkeerde been wordt gezet, het verrast, ontroert, en het voert je mee tot aan het ontluisterende einde.’

Het omslagontwerp is van Magda Rijs. Ook de trailer maakt nieuwsgierig.

Omslag De dag die nooit komt - Oliver Reps
De dag die nooit komt
Oliver Reps
Verschenen bij: Uitgeverij De Harmonie
ISBN: 9789463360388
Prijs: € 17.50

In 1926 reist Joseph Roth (1894 – 1939) voor de Frankfurter Zeitung door de Sovjet-Unie, van Kiev tot Moskou en Odessa. Roth is nieuwsgierig naar het sociale experiment dat moet leiden naar een nieuwe wereld en hij wordt door de revolutionaire regering met open armen ontvangen. Roth ontmoet boeren, leraren, arbeiders, priesters, toneelspelers en prostituees en ziet hoe desastreus het nieuwe regime uitpakt. De droom ligt snel in duigen, en Roth schrijft erover in een rake, zinnelijke stijl waarin nieuwsgierigheid en teleurstelling een tweestrijd aangaan. 

De uitgever schrijft over Roth en zijn Spoken in Moskou: ‘een meesterjournalist die met diepe menselijkheid door een van de grootste illusies van zijn tijd heen prikt.’

Omslag Spoken in Moskou - Joseph Roth
Spoken in Moskou
Joseph Roth
Vertaling door: Els Snick
Reportages en brieven uit Rusland
Verschenen bij: Bas Lubberhuizen
ISBN: 9789059375086
208 pagina's
Prijs: € 19.99

In De passie volgens G.H. ruimt kunstenares G.H. een kamer op, komt daarbij een kakkerlak tegen en plet hem. ‘Meer intrige bevat deze roman niet’ aldus de uitgeverij. Toch wordt dit boek beschouwd als een van de grootste Braziliaanse romans uit de twintigste eeuw.
Eerder recenseerde Literair Nederland al Het uur van de ster (‘Een literaire betovering’) en de biografie over schrijfster Clarice Lispector door Benjamin Moser. Lees die recensies en u wordt waarschijnlijk ook nieuwsgierig naar het kafkaëske De passie volgens G.H.

Lees ook de column ‘Boek zoekt vrouw’. Dan weet u een beetje waar u aan begint.

Omslag De passie volgens G.H. - Clarice Lispector
De passie volgens G.H.
Clarice Lispector
Vertaling door: Harrie Lemmens
Verschenen bij: De Arbeiderspers
ISBN: 9789029514194
256 pagina's
Prijs: € 19.99

Vaart, humor en scherpe dialogen. Zo maar een paar trefwoorden die gebruikt werden voor het debuut van Henk Rijks, De kostwinner. 

In zijn nieuwe boek De overblijfvader gaat het weer om dezelfde hoofdpersoon, Tonk van Lexmond, en zijn tweelingzoontjes over wie hij zich na vijf jaar afwezigheid weer gaat ontfermen.

Op zijn website schrijft Rijks dat hij zo’n zes jaar geleden een verhaal bedacht ‘over een man die – naast heel veel andere dingen- op een basisschool helpt om kinderen vrij van luizen te krijgen.’

U begrijpt het al, Henk Rijks wil niet onbedoeld meeliften op het succes van een ander en noemde zijn nieuwe boek daarom De overblijfvader. (Ook een woord overigens waarvoor je, als je dat intypt bij een zoekmachine een alternatief voorgeschoteld krijgt: bedoelde u overblijfmoeder?)

Omslag De overblijfvader - Henk Rijks
De overblijfvader
Henk Rijks
Verschenen bij: Uitgeverij Pluim
ISBN: 9789492928023
Prijs: € 19.99

Recent

Een invuloefening
14 juni 2024

Een invuloefening

Over 'Dora - Een liefdesgeschiedenis' van Toon Tellegen
Ontroerende familiegeschiedenis
13 juni 2024

Ontroerende familiegeschiedenis

Over 'Autobiografie van een flat' van Otto de Kat
Het wegdenken van woorden
12 juni 2024

Het wegdenken van woorden

Over 'Bijna 90 Hopla’s' van Judith Herzberg
En weer daarheen gaan waar hij vandaan kwam
11 juni 2024

En weer daarheen gaan waar hij vandaan kwam

Over 'Ochtend en avond ' van Jon Fosse