De vierde roman van Amy Bloom gaat over de geheime verhouding van Eleanor Roosevelt met de journaliste Lorena Hickok. Ze hadden een langdurige verhouding met elkaar waar de buitenwereld niets van wist. Tot de biografe van Eleanor Roosevelt, Blanche Wiesen Cook dit in haar biografie onder de aandacht brengt. Amy Bloom las de brieven die de beide vrouwen elkaar hadden geschreven en baseerde haar roman op de liefde tussen deze twee vrouwen waarvan er een presidentsvrouw was.

Lorena Hickok ontmoet Eleanor Roosevelt in 1932 als verslaggeefster van Franklin Roosevelts eerste verkiezingscampagne. ‘Hick’, zoals haar vrienden haar noemen, is in armoede opgegroeid in South Dakota en heeft zich opgewerkt tot belangrijkste vrouwelijke journaliste in Amerika. In eerste instantie moet ze weinig hebben van de idealistische Eleanor, die uit een gegoed milieu komt. Toch bloeit er een passie op tussen hen. Hick neemt zelfs haar intrek in het Witte Huis, haar status als ‘first friend’ is daar publiek geheim, net als het bestaan van meerdere minnaressen van de president. Een roman die vele kanten van Amerika en van de liefde laat zien.

 

Omslag Witte huizen - Amy Bloom
Witte huizen
Amy Bloom
Vertaling door: Paul Syrier
Verschenen bij: Nijgh & Van Ditmar (2018)
ISBN: 9789038805276
240 pagina's
Prijs: € 20.99

Berhard Schlink (1944) is een Duitse jurist en auteur die zijn schrijverscarrièr begon met een serie detectives. Zijn in 1995 verschenen roman De voorlezer, werd een internationale bestseller en werd in meer dan 50 talen vertaald. Ook won Schlink er verschillende literaire prijzen mee, waaronder de Italiaanse literatuurprijs Grinzane Cavour en de Franse Prix Laure Bataillon. De voorlezer werd in 2008 verfilmd onder de titel ‘The Reader’, met Kate Winslet en Ralph Fiennes in de hoofdrollen.

Zijn nieuwe roman speelt zich af rond 1900. Olga is een weeskind en woont in een dorpje in het oosten van het Duitse Rijk. Ze ontmoet Herbert de zoon van de plaatselijke landheer en ze worden op elkaar verliefd. Maar het klasse verschil laat dat niet toe. Olga is volgens Herberts ouders geen partij voor hun zoon. Olga verhuist als onderwijzeres naar een klein stadje en Herbert gaat op reis naar Rusland, Afrika en Amerika. Hij droomt van koloniale macht en wil net als Amundsen de poolgebieden veroveren. Maar hij is geen doorzetter en geen gewiekste planner. De expeditie start veel te laat in het jaar en Olga hoort niets meer van hem. Omdat ze met hem verbonden wil blijven, schrijft ze hem ‘Poste Restante, Tromsø, Noorwegen’. Iedere week een brief.
In een beeldend tableau schetst de verteller in Olga het portret van een vrouw die moet meemaken hoe niet alleen haar geliefde, maar een heel volk het zicht op de realiteit verliest.

 

Omslag Olga - Bernhard Schlink
Olga
Bernhard Schlink
Vertaling door: Marcel Misset
Verschenen bij: Cossee (2018)
ISBN: 9789059368019
320 pagina's
Prijs: € 22.99

Miss Laila, gewapend & gevaarlijk is de nieuwe roman van Manu Joseph van wie zijn vorige roman, Het onzichtbare geluk van andere mensen, verkozen werd tot boek van de maand bij DWDD.

Miss Laila speelt zich af in Mumbai. Onder het puin van een ingestort gebouw ligt een man die iets mompelt over een jong stel dat een aanslag wil plegen. Elders volgt een agent van de inlichtingendienst twee terreurverdachten op de voet. Een van hen is Laila.

Manu Joseph schreef een roman waarin hij het opneemt tegen het Indiase politieke klimaat, religie en seksisme.

Omslag Miss Laila, gewapend & gevaarlijk - Manu Joseph
Miss Laila, gewapend & gevaarlijk
Manu Joseph
Vertaling door: Harry Pallemans
Verschenen bij: Podium
ISBN: 9789057599019
244 pagina's
Prijs: € 19.99

Recent

Soms moet je je gedachten poetsen
22 juni 2024

Soms moet je je gedachten poetsen

Over 'De weg naar morgenochtend' van Joke van Leeuwen
Verrassende en wijsgerige roman
21 juni 2024

Verrassende en wijsgerige roman

Over 'Over het zwijgen' van Roelof ten Napel
Krachtig essay-debuut
20 juni 2024

Krachtig essay-debuut

Over 'De wereld een lichaam' van Melani Reumers
Een eenpersoons fanfareorkest
19 juni 2024

Een eenpersoons fanfareorkest

Over 'Houdbaar' van Heere Heeresma