Oogst week 2

door Ingrid van der Graaf

Het jaar komt langzaam op gang. Twee dichtbundels – waarvan één debuut – en deel twee van Moord op de commandore van Murakami kwamen er bij de redactie binnen.

Kira Wuck maakte met haar debuutbundel Finse meisjes in 2012 haar entree in de Nederlandse poëzie. Haar eigen kijk op de wereld wist ze in aanstekelijke poëzie te vatten. In 2016 debuteerde ze met een verhalenbundel, Noodlanding waarvan gezegd werd dat haar verhalen net zo vervreemdend werken als haar poëzie.
Volgens haar uitgever gaat De zee heeft honger ‘over de anonimiteit van de stad, het verlangen om daaraan te ontsnappen en de verlokking van de zee’. Familie is een terugkerend thema in haar poëzie, evenals het verlangen normaal te zijn. Een bundel die meer een donkere kant laat zien dan haar vorige week, aldus de uitgever. De zee heeft honger, een zeer tot de verbeelding sprekende titel. Er wordt uitgekeken naar de recensie.

 

Omslag De zee heeft honger - Kira Wuck
De zee heeft honger
Kira Wuck
Verschenen bij: Podium
ISBN: 9789057598647
56 pagina's
Prijs: € 17.50

Lang werd er gewacht op het tweede deel van De moord op commendatore van Murakami dat vandaag is verschenen. Het eerste deel eindigde met een echte cliffhanger dus voor wie het eerste deel gelezen heeft, zal het een goed weekend worden. Vooral wie naar het Murakami weekend gaat, waar, naar het schijnt speciale ruimtes zijn ingericht om deel twee te lezen.

Rondom de verschijning van dit tweede deel van De Moord op Commendatore organiseert uitgever Atlas Contact een Murakami-weekend in Rotterdam met muziek, theater, literatuur en Japanse cultuur. Kijk voor kaarten op Murakami.nl.

Omslag Moord op Commendatore- Deel twee - Haruki Murakami
Moord op Commendatore- Deel twee
Haruki Murakami
Metaforen verschuiven
Verschenen bij: Atlas Contact
ISBN: 9789025451592
536 pagina's
Prijs: € 29.99

Debutant Greetje Kruidhof  studeerde aan de Schrijversvakschool te Amsterdam. Ze publiceerde eerder op de site van Liter en in het tijdschrift Kluger Hans. De bundel Wisselplaats is geschreven als afstudeeropdracht. Als dichter werd ze beoordeeld als: grossiert in sterke beelden en onverwachte wendingen en ‘verbeeldt de ontheemding op een verrassende manier’.

Het thema in Wisselplaats is zeer actueel is: hoe voelt het voor een kind om in een volstrekt andere omgeving te worden geplaatst? Hoe hervind het zichzelf en hoe verovert het zich een plek in die andere gemeenschap? Kruidhof ontleedt en verbeeldt die wisseling van huizen en tehuizen in haar gedichten.

 

Omslag Wisselplaats - Greetje Kruidhof
Wisselplaats
Greetje Kruidhof
Verschenen bij: Manuzio
ISBN: 9789492600028
64 pagina's
Prijs: € 14.99

Recent

Geen kinderachtige gedichten voor kinderen
20 juli 2024

Geen kinderachtige gedichten voor kinderen

Over 'Dichter - de tuin' van verschillende auteurs; redactie Mia Goes
De kunst van rake zinnen   
19 juli 2024

De kunst van rake zinnen  

Over 'Lotgenoten' van Sabrine Ingabire
Een duivelspact
18 juli 2024

Een duivelspact

Over 'Een hart van prikkeldraad' van Lisette Lewin
Een schitterende lawine van woorden
16 juli 2024

Een schitterende lawine van woorden

Over 'Londen' van Louis-Ferdinand Céline