Oogst week 19 – 2018

door Liliane Waanders

Materiaalmoeheid van Marek Šindelka had zomaar de zoveelste roman over vluchtelingenproblematiek kunnen zijn. Twee broers ontvluchten een oorlog. Aan elkaar hebben ze al snel niets meer, want ze worden afzonderlijk vervoerd. Šindelka legt de nadruk in zijn roman niet op de politieke context, maar op wat fysiek en mentaal betekent om op de vlucht te zijn. Het relaas van de ene broer doet niet onder voor dat van de andere.

Marek Šindelka beschrijft het allemaal heel precies en zintuiglijk: de omgeving, de omstandigheden, hun twijfel en frustraties. De schrijver slaat gade en kijkt door de ogen van. Het vertelperspectief beweegt soepel mee.

Omslag Materiaalmoeheid - Marek Sindelka
Materiaalmoeheid
Marek Sindelka
Vertaling door: Edgar de Bruin
Verschenen bij: Uitgeverij Das Mag (2018)
ISBN: 9789492478566
278 pagina's
Prijs: € 19.99

Het is een schijnbaar onschuldig vlammetje waardoor het leven van Jona Van Rein en dat van zijn vader ingrijpend verandert. Maar Jona speelde niet zomaar met vuur. De prijs die hij betaalt, is echter hoog. Zijn gezicht raakt verminkt, hij zal zijn hele leven een masker moeten dragen. Toch lijkt Jona door zijn handicap ook bevrijd.

Lijkt, want ook al leidt Jona Van Rein op het eerste gezicht een vol en vervuld leven – hij bestudeert teksten en loopt zo hard dat hij zich plaatst voor de Olympische Spelen, er blijft iets schuren.
Wat er werkelijk in hem omgaat en of het leven betekenis heeft, geeft Bart Koubaa in Ninja Nero niet prijs. Maar het duurt even voor de lezer daar erg in heeft.

Omslag Ninja Nero - Bart Koubaa
Ninja Nero
Bart Koubaa
Verschenen bij: Uitgeverij Querido (2018)
ISBN: 9789021409245
296 pagina's
Prijs: € 20.99

Jean-Marc van Tol is bekend als tekenaar en co-auteur van Fokke en Sukke. Dat hij historische letterkunde studeerde, en op dat terrein ook actief is, hangt hij niet aan de grote klok. Zijn debuutroman Musch schreef hij in het verlengde van zijn bijdrage aan onderzoek naar de correspondentie van raadspensionaris Johan de Witt. De Musch uit de titel is de corrupte griffier van de Staten-Generaal Cornelis Musch die de jonge prins Willem II het advies gaf een staatsgreep te plegen. Johan de Witt en zijn vader behoren tot het andere kamp. Ook voor hen is 1650 een cruciaal jaar.

Jean-Marc van Tol maakte voor zijn historische roman gebruik van egodocumenten als memoires en brieven van de hoofdpersonen in Musch, dat het eerste deel is van zijn Johan de Witt trilogie.

Het eerste exemplaar van Musch wordt op 26 mei in ontvangst genomen door Herman Pleij tijdens het festival Letteren op Loevestein.

Omslag Musch - Jean-Marc van Tol
Musch
Jean-Marc van Tol
Johan de Witt trilogie 1
Verschenen bij: Uitgeverij Catullus (2018)
ISBN: 9789492409348
508 pagina's
Prijs: € 24.95

Recent

Over de gele soepterrine
16 april 2024

Over de gele soepterrine

Over 'Wie houdt je warm in de winter?' van Berend Boudewijn
Verslag van een kleurrijk leven
15 april 2024

Verslag van een kleurrijk leven

Over 'Waar kleur is, is leven' van Tineke Hendriks
Woutertje Pieterse Prijs voor De jongen die van de wereld hield
13 april 2024

Woutertje Pieterse Prijs voor De jongen die van de wereld hield

Over 'De jongen die van de wereld hield' van Tjibbe Veldkamp
Schrijvend aan haar zuster Virginia
10 april 2024

Schrijvend aan haar zuster Virginia

Over 'Vanessa & Virginia' van Susan Sellers
Literatuur in dienst van de strijd
8 april 2024

Literatuur in dienst van de strijd

Over 'Mannen in de zon' van Ghassan Kanafani