Oogst week 17

door Ingrid van der Graaf

Kapitein Michalis (1953) is een epische roman over de opstand van de christelijke Kretenzers tegen de islamitische Turken. Vrijheid of doodis de leuze van de Griekse opstandelingen op Kreta die aan het einde van de 19de eeuw vochten tegen de Turkse overheersers. Kapitein Michalis en zijn rivaal Noury-bei worden gedwongen een kant te kiezen. Michalis is een verzetsleider die gevreesd wordt door de Turken, maar ook door de Grieken om zijn eigenzinnigheid. Het nationalisme en de vrijheid, alsook de liefde houden hem in zijn greep. Een verhaal over vriendschap, liefde, verraad en dood.

Nikos Kazantzákis (1883-1957) schreef een omvangrijk oeuvre waaronder filosofische werken, gedichten, romans, reisbeschrijvingen en toneel. Hoewel hij overduidelijk linkse sympathieën had, gaat zijn interesse duidelijk uit naar mensen, nooit hun principes. Met zijn romans verwierf hij internationale bekendheid, enkele werden verfilmd zoals Alexis Zorbas (Zorba de Griek).

Omslag Kapitein Michalis - Nikos Kazantzakis
Kapitein Michalis
Nikos Kazantzakis
Vertaling door: Hero Hokwerda
Vrijheid of dood
Verschenen bij: Wereldbibliotheek
ISBN: 9789028427167
544 pagina's
Prijs: € 39.99

Marc van der Holst (1973) is  schrijver, muzikant en striptekenaar. Hij publiceerde verschillende stripboeken met als hoofdfiguur Spekkie Big. In 2012 richt hij met twee anderen de band The Avonden op, waarmee hij nummers geïnspireerd op Gerard Reve ten gehore brengt. In 2016 bracht hij een album uit met The Avonden.

Nu in 2018 verschijnt Dembrandt een bundeling kort proza in verhaal- en dichtvorm. Zijn zeer korte verhalen, gedichten, recepten, readymades, enz. verschijnen iedere dinsdag op de ‘Dag in dag uit’-pagina van De Volkskrant.

 

Omslag Dembrandt - Marc van der Holst
Dembrandt
Marc van der Holst
Verschenen bij: Atlas Contact
ISBN: 9789025452063
136 pagina's
Prijs: € 14.99

Het driemaandelijks Vlaamse literaire tijdschrift Gierik bestaat al sinds 1983 en zal vanaf dit voorjaar als G. (of Gpunt) door het leven gaan. Het werd in 1983 opgericht door Guy Commerman en Erik Van Malder en in 1989 werd het voormalige Nieuw Vlaams Tijdschrift van Herman Teirlinck aan de naam toegevoegd (Gierik & NVT). Het blad manifesteerde zich als een kritische vrijplaats voor proza, poëzie en polemiek. Doorgebroken schrijvers als Peter Terrin, Annelies Verbeke, Luuk Gruwez, Hubert Lampo, Yves Petry, Delphine Lecompte en Valeria Luiselli hebben allen in het tijdschrift gepubliceerd.

Hoewel de nieuwe naam niet veelzeggend is, laat staan blijft hangen wordt de naamsverandering zogezegd gevierd met het thema ‘Toekomstbeelden’. Alles rond nieuwe visies op de toekomst. Met bijdragen van o.a. Jana De Kockere, Joyce Conings, Thomas Pierrart, Ann Meskens, Gilles Michiels, Bob Van den Broeck, Marc Legendre, Roderik Six, Marie Meeusen, Maartje Smits, Johan Pas en Lies van Gasse.

www.gpunt.be

Omslag Literair tijdschrift Gpunt -
Literair tijdschrift Gpunt
Toekomstbeelden
Prijs: € Losse nummers van Gpunt zijn te koop in de betere boekhandel

De Deense schrijver Jonas T. Bengtsson (1976) debuteerde in 2005 met de roman Aminas breve, welke werd bekroond met de BG Banks Debutantpris.
Sus is inmiddels zijn vierde roman en gaat over een meisje van negentien jaar, dat is opgegroeid onder erbarmelijke en wrede omstandigheden. Haar broer ligt op de intensive care met een granaatsplinter in zijn hoofd en haar vader zit in de gevangenis.
Sus wil haar vader doden zodra hij vrijkomt, maar dat zal niet gemakkelijk zijn want hij is geen gewoon mens. Ze traint en test zichzelf, probeert harder te worden.
Volgens de uitgever is Sus een duister en meeslepend verhaal over wraak, dat met warmte en empathie het leven beschrijft van een meisje dat gedwongen is te vroeg volwassen te worden.

Het boek staat op de shortlist van de Danish Radio Literature Prize voor beste roman van het jaar.

Omslag Sus - Jonas T. Bengtsson
Sus
Jonas T. Bengtsson
Vertaling door: David Gravling
Verschenen bij: Uitgeverij Koppernik BV
ISBN: 9789492313386
208 pagina's
Prijs: € 18.50

Recent

Enorme liefde voor de natuur in al haar verscheidenheid
27 mei 2024

Enorme liefde voor de natuur in al haar verscheidenheid

Over 'Iemand moest het doen' van Sanne Huysmans
Meekijken van proloog tot bezemwagen
25 mei 2024

Meekijken van proloog tot bezemwagen

Over 'Het grote wielrenboek' van Susanne Roos
Literatuur als instrument voor zelfontdekking
22 mei 2024

Literatuur als instrument voor zelfontdekking

Over 'Hij/hem – Een ABC van regenboogboeken' van Redactie: Eric de Rooij, Coen Peppelenbos en Doeke Sijens