Oogst week 18

Door Ingrid van der Graaf

Koos van Zomeren (1946) heeft meer dan negentig titels op zijn naam staan waaronder dichtbundels, romans en thrillers als egodocumenten. In al zijn werk neemt de natuur een belangrijke plaats in. In Alle vogels zijn al zijn stukken die hij ooit over vogels geschreven heeft – over het leven van de huismus voor Nieuwe Revu (1977 ) tot Het verlangen naar klapekster (2014) – gebundeld. Het is een zeer omvangrijke bundel geworden waarvan je het idee krijgt dat Van Zomeren over vogels alles wel in beeld heeft gebracht. Het mooie is ook dat Van Zomeren mens en vogel altijd met elkaar in verband brengt. En dat alles geïllustreerd met prachtige penseel tekeningen van Erik van Ommen.
Zoals Koos van Zomeren in de verantwoording bij dit boek schrijft komen overal in zijn oeuvre ‘vogels voorbij, zoals vogels maar al te vaak voorbijkomen: terloops, maar niet onopgemerkt’.

Omslag Alle vogels - Koos van Zomeren
Alle vogels
Koos van Zomeren
Verschenen bij: Singel Uitgeverijen
ISBN: 9789029510622
872 pagina's
Prijs: € 49.99

De thematiek in de eerste drie boeken van de Amerikaanse schrijver David Vann (1966) was moord en zelfmoord. Gruwelijk mooie boeken en van Vann wordt dan ook niet verwacht dat hij ooit een feelgood novel zal schrijven. Ook nu heeft hij weer een tragedie geschreven; een hervertelling van een figuur uit de Griekse mythologie, Medea: tovenares uit Colchis die Jason hielp het Gulden vlies te veroveren. Hij nam haar mee naar Griekenland, maar liet haar in de steek voor de dochter van de koning van Korinthe, waarna Medea gruwelijk wraak nam door hun twee zoontjes te vermoorden alsook de koning van Korinthe en zijn dochter. Zo verteld de mythe. Maar Vann beschrijft Medea niet als een tovenares maar als een mens van vlees en bloed. Daarmee biedt hij een nieuwe en realistische kijk op Medea. Op bezwerende en sfeervolle wijze brengt hij Medea tot leven. Van haar positie in de Griekse maatschappij, haar liefdesrelatie met Jason en haar tragische neergang. In poëtisch proza beschrijft David Vann de epische reis van het schip de Argos. Volgens de uitgever is Klare lucht zwart ‘de meest intieme, humane hervertelling van Medea tot nog toe.’ Gaat dat lezen.

Omslag Klare lucht zwart - David Vann
Klare lucht zwart
David Vann
Vertaling door: Thijs van Nimwegen en Arjaan van Nimwegen
Verschenen bij: De Bezige Bij
ISBN: 9789023407782
256 pagina's
Prijs: € 19.99

Herman Leenders (1960) is een Vlaams dichter en prozaïst die met God speelt drieband, zijn achtste uitgave publiceerde, waarvan vijf dichtbundels. Als prozaïst debuteerde hij met een verhalenbundel, waarna de novelle De echtbreukeling verscheen dat toentertijd op ‘Recensieweb’ een wondermooi boek werd genoemd.

In God speelt drieband volgen we Karl die tot over zijn oren verliefd wordt op Katrien, de mooiste vrouw die hij tot dusverre heeft gekend en bemind. Met haar neemt zijn leven een nieuwe vlucht, waar hij in het geheel niet op voorbereid is. Door de ijle hoogten die hij aldus bereikt, is hij veroordeeld tot een onvermijdelijke neergang. Meer valt er niet over te zeggen dan dat het verhaal wat zweverig overkomt. Maar een recensie zal binnenkort meer uit de doeken kunnen doen. Tot zover.

Omslag God speelt drieband - Herman Leenders
God speelt drieband
Herman Leenders
Verschenen bij: De Arbeiderspers
ISBN: 9789029511650
176 pagina's
Prijs: € 18.99

Recent

12 augustus 2022

Hoop op vertaling: Les Gardiennes

Over 'Les Gardiennes' van Ernest Pérochon
9 augustus 2022

Reis zonder bestemming

Over 'Mercier en Camier' van Samuel Beckett
8 augustus 2022

Hoop op heruitgave: De vermorzeling

Over 'De vermorzeling. Het verhaal van een overlevende' van Jo Elsendoorn
6 augustus 2022

Er gebeurt niets in Rathbone Road

Over 'Hoogachtend, Eliza Peabody' van Jane Gardam