Oogst week 16

Door Ingrid van der Graaf

Nhung Dam (1984) is een jonge Vietnamese die in Nederland opgroeide. Ze schreef diverse toneelstukken en deze maand debuteert ze met een roman over een Vietnamese familie die als bootvluchtelingen in Nederland aankwamen. Ze komen te wonen in een afgelegen dorp aan de Groningse kust alwaar ze proberen te overleven. Nog maar net aangekomen moet de vader alweer vluchten. Ditmaal voor de Chinese maffia die het achtergebleven gezin op de huid zit. De dochter, die in Nederland is geboren en als enige de taal machtig is, raakt bekneld tussen de wanhoop en gekte van haar familie en de opvattingen en gewoonten van de Groningers. Enig wapen om te overleven in een wereld vol hoeren, tandpastaverkopers, gokverslaafden en bulldogfokkers is haar rijke verbeelding. Duizend vaders is een tragisch verhaal over een dochter die in Nederland grond onder haar voeten probeert te krijgen. Hierbij een citaat dat de uitgever prijsgaf:

Moeder schreef nooit. Omdat ze dat zonde van het papier vond. En omdat ze het niet zo goed kon. Schrijven. Er stonden een paar woorden in het toiletpapier gekrast. Het was raar om die ochtend het handschrift van mijn moeder te zien.

 

Omslag Duizend vaders - Nhung Dam
Duizend vaders
Nhung Dam
Verschenen bij: De Bezige Bij
ISBN: 9789023498605
336 pagina's
Prijs: € 19,99

Salammbô (1862) wordt door Flaubertkenners beschouwd als een van de meesterwerken van Frankrijks grootste stilist uit de negentiende eeuw. Het werd geschreven na Madame Bovary en voor de definitieve versie van De leerschool der liefde (1869). Salammbô is een van de meesterwerken uit de wereldliteratuur en een belangrijk voorbeeld voor vrijwel elke schrijver van historische romans. Gustave Flaubert (1821-1880) vertelt het verhaal van de strijd van een groep huurlingen tegen Carthago (240-237 v.Chr.). De huurlingen werden niet betaald en keerden zich daarom tegen hun broodheren. Het is een strijd tussen een civilisatie en de door haar verdrukte groepen, ook wel Barbaren genoemd. Flaubert baseert zich op Polybius, die de oorlog karakteriseert als een van de wreedste uit de menselijke geschiedenis.
Tegen deze achtergrond vertelt Flaubert het verhaal van de tragische liefde van Matho, een van de leiders van de opstandelingen, en Salammbô, dochter van Hamilcar, Carthago’s leider in de strijd. De huurlingen worden verslagen en Matho wordt ter dood veroordeeld. Als Salammbô wordt gedwongen met de man van haar vaders keuze te trouwen, pleegt ze zelfmoord.

Dichter en vertaler Hans van Pinxteren vertaalde onder anderen Artaud, Balzac, Flaubert, Montaigne, Rimbaud en Stendhal.

 

Omslag Salammbô - Gustave Flaubert
Salammbô
Gustave Flaubert
Vertaling door: Hans van Pinxteren
Verschenen bij: Athenaeum -Polak & Van Gennep
ISBN: 9789025307349
420 pagina's
Prijs: € 19,99

Kevin Canty (1953) is een schrijver van romans en verhalen die nog maar door weinig mensen wordt gelezen. Door degenen die hem kennen, wordt hij geroemd om zijn stijl die veel weg heeft van die van John Fante en Raymond Carver. Tja, en wie John Fante kent, wordt natuurlijk super nieuwsgierig naar deze Kevin Cante.

Canty’s debuteerde met de verhalenbundel Een vreemde in deze wereld in 1994, wat een late debutant heet te zijn maar wat zou het, als de verhalen maar goed zijn. En dat waren ze want hij oogstte veel lof over de hele wereld. Hierna volgden de succesvolle romans In het diepe en Twintig graden vorst, en de verhalenbundel Honeymoon

De onderwereld vertelt het levensverhaal van de inwoners van een klein mijnwerkersdorp in Idaho. Het wordt vertelt vanuit het perspectief van drie heel verschillende bewoners. Het leven in dit dorp is een continue worsteling: werken voor een goed salaris in de zilvermijn met alle gevaren van dien of kiezen voor een veiliger, maar slecht betaald bestaan? Onder de grond is de atmosfeer verstikkend, maar ook boven de grond laat Canty zijn personages nauwelijks ademhalen. Wanneer er een grote mijnramp plaatsvindt, worden de verhoudingen in de hechte gemeenschap onherroepelijk op scherp gezet.Een schrijver om te onthouden.

 

 

 

Omslag De onderwereld - Kevin Canty
De onderwereld
Kevin Canty
Vertaling door: Frans van der Wiel
Verschenen bij: De Harmonie
ISBN: 9789076174976
512 pagina's
Prijs: € 19,90

Recent

22 juli 2021

Mensen op zoek naar verbinding

Over 'Een modern verlangen' van Hanna Bervoets
20 juli 2021

Een literaire dwaaltocht

Over 'Nu je het zegt' van K. Schippers