Oogst week 15

door Carolien Lohmeijer

Vorige week herdachten literaire vrienden en bewonderaars Wim Brands, de dichter, journalist en televisiemaker die een jaar geleden overleed. Tijdens die bijeenkomst werd ook zijn Verzamelde gedichten gepresenteerd. Veel van Brands’ anekdotes waren aanleiding tot poëzie. Verzamelde gedichten geeft daarom een goed beeld van wat en wie Wim Brands was. In de geest van Brands hebben de samenstellers soepel geselecteerd.

‘Er staat een stripverhaal in deze bundel, en er zijn blogs en brieven in te vinden. Voor Brands zijn gedichten verhalen, en hij maakt van verhalen poëzie, steeds door heel goed over de vorm na te denken, door in te dikken en te schrappen – want het kon altijd preciezer.
Deze verzameling toont wat een geweldig dichter Wim Brands was. De bundel bestaat uit zijn verschenen bundels plus veel ongepubliceerd materiaal.’
Thomas Verbogt schreef een nawoord.

Omslag Verzamelde gedichten - Wim Brands
Verzamelde gedichten
Wim Brands
Verschenen bij: Uitgeverij G.A. Van Oorschot B.V.
ISBN: 9789028261921
150 pagina's
Prijs: € 27.50

De stap van haar zoon Jord verrast Cecile. Zij heeft de meubelzaak van haar vader omgetoverd tot een toonaangevende designwinkel en dan, na vier afgebroken studies en een half jaar bankhangen besluit Jord in de zaak te komen werken.

Haar winkel staat in vrijwel elke toeristische gids. Ze is een begrip. Dat Jord alleen al op het idee komt! Vanwaar zoveel zelfvertrouwen? Vier studies was hij al begonnen, steeds binnen een jaar gestopt, niet leuk genoeg. En toen kreeg hij de onzalige gedachte om de winkel over te nemen. Hij had het plechtig gebracht als een geschenk: ‘Mam, ik ga de familietraditie voortzetten.

Cecile is niet onverdeeld enthousiast. Daarbij heeft ze nog een dochter, Juul, die alleen via sms communiceert. Als Ceciles vader ten val komt en bij haar intrekt, verschuiven alle verhoudingen en komt een pijnlijk familiegeheim aan het licht dat veel verklaart.

Omslag Vintage - Patty Stenger
Vintage
Patty Stenger
Verschenen bij: Singel Uitgeverijen, Uitgeverij De Geus
ISBN: 9789044534306
288 pagina's
Prijs: € 19.99

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat de Russische Revolutie plaatsvond. Eindeloos veel boeken zijn daarover geschreven. Sommige analyserend, andere verhalend, sommige negatief, andere positief. Maar al deze boeken zijn achteraf geschreven. Uitzondering daarop is Tien dagen die de wereld deden wankelen. Dit meeslepende ooggetuigenverslag van John Reed, zal in mei bij Uitgeverij Schokland in een nieuwe editie en een herziene vertaling verschijnen.

John Reed (1887-1920) was een jonge Amerikaanse journalist die als een van de weinige westerlingen de revolutie vanaf de eerste rij meemaakte. ‘In zijn reportage holt Reed als een razende reporter van hot naar her, brengt verslag uit van de toespraken van Lenin over ‘Brood, vrede en land’, staat op de eerste rij bij de bestorming van het Winterpaleis en woont de bezetting van fabrieken bij. Een boek dat de geestdrift van die periode geniaal in woorden weet te vatten.’

Omslag Tien dagen die de wereld deden wankelen - John Reed
Tien dagen die de wereld deden wankelen
John Reed
Vertaling en nawoord door Nils Buis en Koen Wijnkoop
Verschenen bij: Uitgeverij Schokland
ISBN: 9789082454635
400 pagina's
Prijs: € 24.00

Recent

Mahmoud en Mahmoud moeten de machtigen lezen
17 april 2024

Mahmoud en Mahmoud moeten de machtigen lezen

Over 'Mahmoud en Mahmoud - staatloos, nooit hopeloos' van Rieneke van Tongeren
Over de gele soepterrine
16 april 2024

Over de gele soepterrine

Over 'Wie houdt je warm in de winter?' van Berend Boudewijn
Verslag van een kleurrijk leven
15 april 2024

Verslag van een kleurrijk leven

Over 'Waar kleur is, is leven' van Tineke Hendriks
Woutertje Pieterse Prijs voor De jongen die van de wereld hield
13 april 2024

Woutertje Pieterse Prijs voor De jongen die van de wereld hield

Over 'De jongen die van de wereld hield' van Tjibbe Veldkamp
Schrijvend aan haar zuster Virginia
10 april 2024

Schrijvend aan haar zuster Virginia

Over 'Vanessa & Virginia' van Susan Sellers