Oogst week 15

Menno Hartman

Het gaat in dit nieuwe boek van Frans de Waal niet zozeer om hoe slim we zijn, maar om welke methodes we gebruiken in ons onderzoek naar intelligentie, empathie, altruïsme bij dieren. Met een zeker genoegen neemt De Waal oude collega’s de maat die vanuit een te beperkte visie op wie en wat zij testten tot verkeerde aannames kwamen. De Waals’ centrale stelregel is dat je 10.000 uur goed naar een diersoort moet hebben gekeken voordat je een test kunt ontwerpen. Een mooi klassiek voorbeeld is de veronderstelde achterblijvende intelligentie van de gibbon volgens oude tests. De Waal releveert het eenvoudige gegeven dat  de biotoop (hoog in de boom) van de gibbon hem evolutionair een ander soort hand heeft opgeleverd, waardoor hij eenvoudigweg niet in staat was de zaken van de grond te pakken, zoals dat in de test verwacht werd. Bij een opstelling waarbij de gibbon aan een touw moest trekken om zijn begrip te bewijzen deed hij het even goed als de andere primaten. Leerzaam en vlot geschreven is deze nieuwe De Waal. Boordevol wetenschapsgeschiedenis, persoonlijke ervaringen, respect voor onze mede aardbewoners en interessante testresultaten. Smullen!

Omslag Zijn we slim genoeg om te weten hoe slim dieren zijn? - Frans de Waal
Zijn we slim genoeg om te weten hoe slim dieren zijn?
Frans de Waal
Vertaling door: Pieter van der Sterre, Reintje Ghoos
Verschenen bij: Atlas-Contact
ISBN: 9789045028583
336 pagina's
Prijs: € 24,00

Alweer een Modiano! In 2014 ontving hij de Nobelprijs. Aan de lange lijst van titels die Querido de laatste 30 jaar publiceerde worden nu nog de laatste ontbrekende toegevoegd. Het recept klinkt authentiek Modianoaans:

‘Ze zijn aan hun lot overgelaten, de jonge Odile en haar vriend Louis. Hand in hand leren ze Parijs kennen – het uitzicht over de stad vanaf Montmartre, de kleumende boekverkopers met hun stalletjes langs de Seine, de smalle straten en de dampende cafés in het Quartier Latin. Hun leven wordt bepaald door toevalligheden, zijwegen en noodoplossingen.
Eigenaardige individuen, sympathiek maar niet altijd betrouwbaar, kruisen hun pad. Hoe duister en chaotisch ook, na verloop van tijd transformeert hun jeugd tot een fascinerende herinnering, die Odile en Louis voor altijd zullen delen.’

Omslag Een jeugd - Patrick Modiano
Een jeugd
Patrick Modiano
Vertaling door: Edu Borger
Verschenen bij: Querido
ISBN: 9789021401409
208 pagina's
Prijs: € 13,00

Recent

27 juli 2021

De mens staat niet boven het dier

Over 'De wand ' van Marlen Haushoher
22 juli 2021

Mensen op zoek naar verbinding

Over 'Een modern verlangen' van Hanna Bervoets