Oogst week 14

door Carolien Lohmeijer

De Canadese animator Guy Delisle (1966) schreef en tekende strips over Shenzhen, Pyongyang, Birma en Jerusalem (2011). Voor dit laatste album ontving hij in 2012 de prijs voor het beste album op het stripfestival van Angoulême. Delisle verwerkt in zijn boeken veel autobiografische elementen.

In zijn nieuwste strip Gegijzeld vertelt hij deze keer niet zijn eigen verhaal maar tekende hij de ervaringen op van Christophe André, een medewerker van een NGO in de Kaukasus, die in 1997 gegijzeld werd en eindeloos in onzekerheid verkeerde.

‘Uit elke tekening spreekt de onzekerheid en de uitzichtloosheid van een man die weet dat zijn leven elk moment weer op zijn kop gezet kan worden.’

Omslag Gegijzeld - Guy Delisle
Gegijzeld
Guy Delisle
Verschenen bij: De Vrije Uitgevers
ISBN: 9789492117618
432 pagina's
Prijs: € 29.90

De dagen wordt een ‘vermomde autobiografie’ genoemd. Het gaat over een jongen die opgroeit in een provinciestad, in de jaren vijftig van de vorige eeuw tussen de drogisterij van zijn vader en de kerkelijke invloed op de maatschappij.

De dichter Frans Budé (1945) groeide op in Maastricht. Hij was als kleine jongen vaak te vinden in die drogisterij van zijn vader en heeft daar veel verhalen opgepikt uit het stadse, alledaagse burgerlijke leven.

In korte prozastukjes schetst Frans Budé een portret van een kind in dit vervlogen, bijna vergeten decennium van de twintigste eeuw, en biedt tegelijkertijd een inkijkje in de jaren en de stad waarin hij opgroeide.

Frans Budé is vooral bekend als dichter.

Omslag De dagen - Frans Budé
De dagen
Frans Budé
Verschenen bij: Uitgeverij Karaat
ISBN: 9789079770267
216 pagina's
Prijs: € 18.95

Huub Beurskens (1950) is schrijver, dichter, vertaler en beeldend kunstenaar. Voor zijn literaire werk ontving hij de o.a. de Herman Gorterprijs, De VSB Poëzieprijs en de Jan Campertprijs.
Over zijn nieuwste boek, Eindeloos eiland schrijft uitgeverij Koppernik:

‘Het ene verhaal is nog niet ten einde of het volgende is al begonnen. Een bedrogen echtgenoot zoekt soelaas in een hotelkamer in Rome. De verteller zelf komt erachter als kind op Samos Camus te hebben ontmoet. Iemand wordt hoopvol aangeklampt door duizenden die hij ooit maar even zag. Een hond leeft veel langer dan voor mogelijk wordt gehouden. Een jongen wil blinde worden in Marrakesh. Een zielsgelukkige leraar trouwt met een zielsgelukkige pornoactrice. Een ‘allerbeste vriend’ raakt juist van streek wanneer blijkt dat hij niet de enige ter wereld is die de liefde bedrijft. En zo is er nog veel meer voordat de verteller zichzelf in veiligheid probeert te brengen met de allerlaatste vlucht naar een ‘Portugalachtig’ eiland.’

Omslag Eindeloos eiland - Huub Beurskens
Eindeloos eiland
Huub Beurskens
Verschenen bij: Uitgeverij Koppernik
ISBN: 9789492313287
152 pagina's
Prijs: € 18.50

Recent

Ontroerende familiegeschiedenis
13 juni 2024

Ontroerende familiegeschiedenis

Over 'Autobiografie van een flat' van Otto de Kat
Het wegdenken van woorden
12 juni 2024

Het wegdenken van woorden

Over 'Bijna 90 Hopla’s' van Judith Herzberg
En weer daarheen gaan waar hij vandaan kwam
11 juni 2024

En weer daarheen gaan waar hij vandaan kwam

Over 'Ochtend en avond ' van Jon Fosse
Wijsbegeerte of reisbegeerte
10 juni 2024

Wijsbegeerte of reisbegeerte

Over 'Onder een andere hemel ' van Joke Hermsen