Oogst week 14

Door Ingrid van der Graaf

Rainer Maria Rilke (1875-1926) leidde zijn hele leven een zwervend bestaan maar de laatste vijf jaar van zijn leven bracht hij door in een kasteel in Muzot, een gehucht in het Zwitserse Rhônedal aan de Franse kant van de taalgrens. Het kasteel is gelegen in het hart van de wijn en boomgaarden en daar schreef Rilke onder andere de verzamelingen van gedichten Vergers en de fameuze Quatrains valaisans.

Ook schreef hij daar aan zijn laatste Duitstalige bundel, De sonnetten aan Orpheus. Daarna dichtte hij een tijdlang niet meer. Nieuwe inspiratie kwam, behalve van het landschap waar hij steeds meer voor ging voelen, vooral van het gebruik van een nieuwe dichttaal het Frans, dat hij zijn hele leven al voerde voor brieven en gesprekken en dus nu voor zijn gedichten. Die inspiratie resulteerde in een enkele maanden voor zijn dood bij Gallimard verschenen bundel, die nu door Jan Kuijper is vertaald.

 

Omslag Boomgaarden, Rainner Maria Rilke - gevolgd door Walliser kwatrijnen
Boomgaarden, Rainner Maria Rilke
gevolgd door Walliser kwatrijnen
Vertaling door: Jan Kuijper
Verschenen bij: Singel Uitgevers
ISBN: 9789025302696
120 pagina's
Prijs: € 17,00

Onno Wesseling (1967) was fysiotherapeut en werd klassiek zanger en zangdocent tot een gehooraandoening hem dwong te stoppen met zingen, waarna hij het schrijverschap ontdekte. Ook was hij bonbonmaker. Aspecten uit zijn leven die in zijn roman Suiker een rol spelen. Zo wordt de hoofdpersoon Lennart in de negentiende eeuw als bastaard geboren. Hij wordt gekleineerd in het gezin waarin hij wordt opgenomen en zoekt zijn heil in de keuken. Daar wordt hij door het personeel als een van hen gewaardeerd en raakt hij gefascineerd door geur en smaak. Hij ontmoet een Zwitserse Zuckerbäcker: een meesterpatissier die hem meeneemt naar Venetië. Daar leert hij de magie van suiker, chocolade en liefde kennen. Ondertussen verliest hij zijn gehoor en dat houdt hij angstvallig verborgen omdat de ontdekking daarvan het einde van zijn dromen kan betekenen. Zonder dit te beseffen brengt hij daarmee anderen in gevaar. Wesseling schreef een roman over vertrouwen en wat er gebeurt als dit vertrouwen niet terecht is. Een roman waarin smaak en geur een belangrijke rol spelen.

 

Omslag Suiker - Onno Wesseling
Suiker
Onno Wesseling
Verschenen bij: De Geus
ISBN: 9789044528220
352 pagina's
Prijs: € 19,00

De bioloog Frans de Waal (1947) doet sinds 1981 wetenschappelijk onderzoek in de Verenigde Staten. Hij trok voor het eerst internationaal de aandacht met zijn boek Chimpansee-politiek (1982). Daarna volgden nog vele boeken waarin het gedrag van mens en dier naar elkaar toe vertaald worden. Over een week verschijnt zijn veertiende boek met de titel: Zijn we slim genoeg om te weten hoe slim dieren zijn? een titel die de boodschap in zich verbergt dat de mens waarschijnlijk niet zo bijster slim is als we wel denken. Hoe slim dieren zijn beschrijft hij in dit boek.

Frans de Waal houdt zich zijn hele carrière al bezig met de vraag: Wat is het verschil tussen menselijke en dierlijke intelligentie, en vooral: hoe komen we daarachter? De laatste jaren heeft het onderzoek naar dierlijke intelligentie een grote vlucht genomen. Onderzoekers proberen zich steeds meer te verplaatsen in het standpunt van de dieren. In Zijn we slim genoeg om te weten hoe slim dieren zijn? maakt De Waal de balans op. Een fascinerend boek dat je op een werkelijk andere manier laat kijken naar wat dier én mens kunnen.

 

Omslag  -
Vertaling door: Pieter van der Sterre, Reintje Ghoos
Verschenen bij: Atlas Contact
ISBN: 9789045028583
336 pagina's
Prijs: € 24,00

Recent

27 juli 2021

De mens staat niet boven het dier

Over 'De wand ' van Marlen Haushoher
22 juli 2021

Mensen op zoek naar verbinding

Over 'Een modern verlangen' van Hanna Bervoets