Oogst week 13

Door Marijn Sikken

Wie een dichtbundel publiceert onder de titel Ik was een hond, heeft het bedenken van intrigerende titels onder de knie. Ik was een hond is de vierde dichtbundel van dichter Thomas Möhlmann, die eerder al twee poëziebloemlezingen publiceerde. Möhlmann, redacteur van poëzie tijdschrift Awater, doceert aan ArtEZ Hogeschool voor de kunsten in Arnhem. Zondag 2 april aanstaande is hij te gast in VPRO Boeken (11:20, NPO1)

Omslag Ik was een hond - Thomas Möhlmann
Ik was een hond
Thomas Möhlmann
Verschenen bij: Prometheus, Uitgeverij
ISBN: 9789044633139
64 pagina's
Prijs: € 17.99

Het is een goede week voor de poëzie, moge duidelijk zijn, met naast de nieuwe bundel van Thomas Möhlmann het verschijnen van het nieuwe nummer van Het liegend konijn. Sinds jaar en dag is het exclusieve poëzietijdschrift, dat tweejaarlijks verschijnt, de opstap voor vele (jonge) dichters naar een carrière in de poëzie. Het eerste nummer van dit kalenderjaar brengt weer een bonte mix van bekend en onbekend talent, met namen als Kira Wuck, K. Michel, Piet Gerbrandy en Elvis Peeters, maar ook Iduna Paalman, Lotte Dodion, Tina van Baren en vele anderen. Er valt genoeg te beleven in gedichten, dus!

Omslag Het liegend konijn jaargang 15, nr. 1 - Onder redactie van Jozef Deleu
Het liegend konijn jaargang 15, nr. 1
Onder redactie van Jozef Deleu
Tijdschrift voor hedendaagse Nederlandstalige poëzie
Verschenen bij: Uitgeverij Pelckmans
ISBN: 9789463102278
256 pagina's
Prijs: € 20.00

Een van de interessantere uitgeverijen om in de gaten te houden is die van Jurgen Maas. Zijn de Nederlandse letteren te wit? Zo niet bij Maas, die zich vooral lijkt te laten te leiden door eigen interesse en opgewekte nieuwsgierigheid. Van licht en donker is ook weer een uitgave waar deze lezer even de wenkbrauwen bij fronste (op een vrolijke manier, overigens). Want wat is het nu voor boek? De site meldt: ‘In 2016 was het honderd jaar geleden dat in de grote zaal van filmhuis Cinecitta in Tilburg voor het eerst een film werd vertoond, Salambò (1914) van Domenico Gaido. A.H.J. Dautzenberg en Diederik Stapel schreven in het jubileumjaar van het filmhuis wekelijks en om beurten een betoog over cinema. Hun projecties zijn een meanderende collage van impressies en interpretaties, stukjes filmgeschiedenis en autobiografische schetsen, die getuigen van een diepe liefde voor film.’
Bij het kopje Genre, op de website, staat ‘Nee’. Is dat de bedoeling? Mijn nieuwsgierigheid wekt het.

Omslag Van licht en donker - Anton Dautzenberg ; Diederik Stapel
Van licht en donker
Anton Dautzenberg ; Diederik Stapel
Verschenen bij: Uitgeverij Jurgen Maas
ISBN: 9789491921353
326 pagina's
Prijs: € 19.95

Recent

Den Ouden lees je kwispelstaartend
27 december 2023

Den Ouden lees je kwispelstaartend

Over 'Visioenen' van Martijn den Ouden
Beste boeken van 2023
26 december 2023

Beste boeken van 2023

Een oeverloos bestaan
26 december 2023

Een oeverloos bestaan

Over 'oeverloos' van Nisrine Mbarki
Over leugens en verwerking
25 december 2023

Over leugens en verwerking

Over 'Terug naar de Stichtstraat' van Paul Gellings