Oogst week 13

door Carolien Lohmeijer

De Wit-Russische Svetlana Alexijevitsj won in 2015 de Nobelprijs voor de literatuur (‘voor haar meerstemmige werk, een monument voor lijden en moed in onze tijd’). De publicatie van haar eerste boek, De oorlog heeft geen vrouwengezicht kostte haar midden jaren tachtig haar baan, maar inmiddels zijn er in Rusland ruim twee miljoen exemplaren van dit boek verkocht.
Eerder verscheen van Alexijevitsj in Nederland Het einde van de rode mens (over het leven na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie).  Zij schrijft vooral over de Tweede Wereldoorlog, de oorlog in Afghanistan en de ramp in Tsjernobyl.

De oorlog heeft geen vrouwengezicht vertelt de herinneringen van honderden vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog dienden in het Russische leger als o.a. scherpschutter, tankbestuurder of verpleegkundige.

Alexijevitsj herzag haar boek in 2002 en voegde delen toe die eerder niet door de Sovjetcensuur waren gekomen.

 

Omslag De oorlog heeft geen vrouwengezicht - Svetlana Alexijevitsj
De oorlog heeft geen vrouwengezicht
Svetlana Alexijevitsj
Vertaling door: Jan Robert Braat
Verschenen bij: De Bezige Bij
ISBN: 9789023499527
384 pagina's
Prijs: € 29,90

Voor Een les voor het sterven, zijn roman over de ter dood veroordeelde jongeman Jefferson ontving Ernest J. Gaines de National Book Critics Circle Award. Dit boek verscheen in 1993, is inmiddels een internationale bestseller, maar verschijnt nu pas voor het eerst in het Nederlands.

Het boek beschrijft de relatie tussen een jonge zwarte man op death row en zijn docent in het Amerika van de jaren veertig.

Jefferson wordt ten onrechte beschuldigd van moord op een blanke. Hij word ter dood veroordeeld. Dorpsleraar Grant Wiggins neemt de taak op zich om hem begeleiden. Jefferson heeft weinig zelfrespect en Wiggins is een bitter man, maar het lukt hem wel om Jefferson uiteindelijk te doen inzien dat hij een volwaardig mens is.

Een les voor het sterven is geschreven in 1993, speelt in de jaren veertig en heeft een thema dat anno 2016 nog steeds actueel is. Het verschijnt bij de nieuwe uitgeverij Bananafish (‘een uitgeverij voor vreemd genoeg onvertaalde literatuur’).

 

 

Omslag Een les voor het sterven - Ernest J. Gaines
Een les voor het sterven
Ernest J. Gaines
Vertaling door: Samuel Vriezen
Ingeleid door Karin Amatmoekrim
Verschenen bij: Bananafish
ISBN: 9789492254030
296 pagina's
Prijs: € 18

In Een duister voorgevoel beschrijft Cees Nooteboom zijn reizen naar zeven schilderijen van Jheronimus Bosch in Lissabon, Madrid, Gent, Rotterdam en Den Bosch. En hij vraagt zich af of hij als twintiger een andere Jheronimus Bosch zag dan nu als tachtiger. Wat heeft een schrijver uit de twintigste eeuw gemeen met een schilder uit de vijftiende eeuw? Ze komen uit hetzelfde land, maar zouden ze elkaar nog verstaan als ze met elkaar konden spreken?

De tickets voor de huidige grote Jheronimus Bosch tentoonstelling (Jheronimus Bosch – Visoenen van een genie, t/m 8 mei) zijn uitverkocht, maar er staat nog een groot aantal andere festiviteiten op het programma in dit Jheronimus Bosch-herdenkingsjaar (zie daarvoor bosch500.nl). Maar voor iedereen met of zonder kaartje is Een duister voorgevoel van Cees Nooteboom een boeiende aanrader.

 

 

 

Omslag Een duister voorgevoel - Cees Nooteboom
Een duister voorgevoel
Cees Nooteboom
Verschenen bij: De Bezige Bij
ISBN: 9789023497936
84 pagina's pagina's
Prijs: € 29,90

Recent

Mahmoud en Mahmoud moeten de machtigen lezen
17 april 2024

Mahmoud en Mahmoud moeten de machtigen lezen

Over 'Mahmoud en Mahmoud - staatloos, nooit hopeloos' van Rieneke van Tongeren
Over de gele soepterrine
16 april 2024

Over de gele soepterrine

Over 'Wie houdt je warm in de winter?' van Berend Boudewijn
Verslag van een kleurrijk leven
15 april 2024

Verslag van een kleurrijk leven

Over 'Waar kleur is, is leven' van Tineke Hendriks
Woutertje Pieterse Prijs voor De jongen die van de wereld hield
13 april 2024

Woutertje Pieterse Prijs voor De jongen die van de wereld hield

Over 'De jongen die van de wereld hield' van Tjibbe Veldkamp
Schrijvend aan haar zuster Virginia
10 april 2024

Schrijvend aan haar zuster Virginia

Over 'Vanessa & Virginia' van Susan Sellers