Oogst week 12 – 2022

Door Anky Mulders

‘Het water wenkt me. Zodra ik als kind een zwembad zag, een sloot of plas, begon er iets naar me te roepen, te smeken, soms ook in mijn rug te porren, hup, erin jij. Ik zigzagde tussen handen door die me probeerden tegen te houden en sprong, met kleren aan, in winterjas, in zomerjurk of tuinbroek. Geen tijd om mijn schoenen uit te trekken. Ik moest erin.’

Zo begint hoofdstuk een, genaamd ‘Zwemmen is een beetje bijna heilig zijn’ van het boek Water pakken van Kirsten van Santen. Van iemand wier hele familie zwemt en die zo bezield is door water en zwemmen is het bijna vanzelfsprekend dat ze er een boek over schreef. Van Santen, cultureel antropoloog en kunstjournalist, zwemt overal in Nederland in zwembaden, plassen en rivieren en in de open zee. Ze wilde de ziel van zwemmers, van echte zwemmers doorgronden en haar bevindingen vastleggen.

Zwemmers zijn volgens haar vrije geesten. Zwemmen is een ontsnapping aan de dagelijkse beslommeringen en in het water vindt de vrije geest al zwemmend een parallel universum. Van Santen onderzoekt wat de culturele betekenis van zwemmen in Nederland is en praat met wedstrijdzwemmers in Amsterdam, wildzwemmers in Zeeland, schrijvers die bijna verdronken en vooral met gelijkgestemden. Water pakken is een literaire zwembiografie en een ode aan al het zwemwater. Het bevat een lijst van de door Van Santen bezochte zwemplekken en ook tips en weetjes over zwemmen.

 

Omslag Water pakken - Kirsten van Santen
Water pakken
Kirsten van Santen
Verschenen bij: Atlas Contact
ISBN: 9789045044385
280 pagina's
Prijs: € 21,99

Tussen 1948 en 1950 schrijven de twee jonge geliefden Ank en Gerrit, in het begin zeventien en negentien jaar oud, elkaar brieven, veelal op luchtpostpapier. Ze schrijven vanuit een gebombardeerd Rotterdam, vanaf een schip op de Stille Oceaan, vanuit een kazerne en vanaf de schrijftafel van een studente. De geliefden zullen de ouders worden van Dirk van Weelden, de schrijver van Het voorbeeld van hun liefde. Hij begint het boek met het vermelden van droog geritsel van het dunne luchtpostpapier, heeft het over de handen van de postsorteerders, over het vele lezen van dezelfde brief ‘voordat er een volgende komt’, en over de vraag wat hij moest doen na de dood van zijn ouders met al die oude papieren. Drie kratten met ordners zijn gevuld met brieven. Van Weelden schrijft: ‘Nu weet ik eindelijk wat ik ermee ga doen. Ik ga ze simpelweg lezen. Honderden, misschien wel duizenden uren lezen, in de volgorde waarin ze geschreven zijn.’

Er zijn ook brieven van de ouders van Gerrit aan hun zoon, en van hem aan zijn ouders, van de moeder van Ank aan Gerrit en zijn antwoorden.
In het boek richt Van Weelden zich tot zijn volwassen dochter, om haar te laten zien waar zij beiden vandaan komen. Hij vertelt over zijn ouders, kijkt terug naar zijn jeugd en jonge volwassenheid: ‘… was ik ervan overtuigd geraakt dat ik ongeschikt was om een dergelijk klassiek gezin te stichten, Of beter nog, het idee een echtgenoot en huisvader te worden was afschrikwekkend.’ Zo verweeft Van Weelden zijn eigen herinneringen, gevoelens en gedachten met het verhaal van zijn ouders.

Omslag Het voorbeeld van hun liefde  - Dirk van Weelden
Het voorbeeld van hun liefde
Dirk van Weelden
Verschenen bij: De Bezige Bij
ISBN: 9789403158617
240 pagina's
Prijs: € 23,99

Zoals muziek het dagelijks leven van auteur Erik Harteveld beheerst zo is ook de student Lodewijk, hoofdpersoon in de novelle Het verloren kind, begeesterd door de muziek. Lodewijk vertrekt in het jaar 1900 vanuit het dorpse Haarlem naar Parijs om daar aan het conservatorium te gaan studeren, waar hij zich al gauw thuis voelt en zelfs de beroemde Maurice Ravel ontmoet. Wat hij meemaakt en hoe het hem vergaat schrijft hij in veertig brieven aan zijn broer Alfons. Nauw verbonden met Lodewijks muziekleven blijkt zijn overleden oudere broer. De brief koos Harteveld eerder als vorm om een verhaal te vertellen voor de roman Koude oorlog aan de IJssel die hij samen met A.L. Snijders publiceerde.

Behalve muzikant en schrijver is de veelzijdige Harteveld dichter en acteur. In Groningen studeerde hij Nederlands en Slavische talen en hij spreekt Russisch en Tsjechisch. Taal en woorden doen er voor hem toe. Hij dicht ook in het Drents (hij is geboren in Drente), was stadsdichter van Assen, en met anderen vertaalde hij hits uit ‘The Great American Songbook’ in het Gronings. Het verloren kind is zijn tweede roman.

 

Omslag Het verloren kind - Erik Harteveld
Het verloren kind
Erik Harteveld
Verschenen bij: Afdh Uitgevers
ISBN: 9789493183049
128 pagina's
Prijs: € 19,50

Recent

Krachtig essay-debuut
20 juni 2024

Krachtig essay-debuut

Over 'De wereld een lichaam' van Melani Reumers
Een eenpersoons fanfareorkest
19 juni 2024

Een eenpersoons fanfareorkest

Over 'Houdbaar' van Heere Heeresma
Een van de betere Nederlandse grafische romans
17 juni 2024

Een van de betere Nederlandse grafische romans

Over 'Het lied van de merel' van Maria van Lieshout
Een invuloefening
14 juni 2024

Een invuloefening

Over 'Dora - Een liefdesgeschiedenis' van Toon Tellegen