Oogst week 12 – 2021

door

Sholeh Rezazadeh (1989) kwam in 2015 vanuit Iran naar Nederland. In 2019 won ze de El Hizjra Literatuurprijs voor poëzie. De hemel is altijd paars is haar prozadebuut. Het boek gaat over Arghavan, een vrouw die pasgeleden haar geboorteland Iran inruilde voor Nederland en een nieuw leven probeert op te bouwen. Ze vlucht voor een verleden met een verslaafde vader en een weggelopen moeder, maar de herinneringen blijven haar achtervolgen. Wanneer ze in een tweedehandswinkel gaat werken, raakt ze bevriend met sommige klanten, zoals een dove danseres. Uiteindelijk wordt ze zelfs verliefd op een muzikant, waarna haar wereld definitief verandert.

Omslag De hemel is altijd paars - Sholeh Rezazadeh
De hemel is altijd paars
Sholeh Rezazadeh
Verschenen bij: Ambo|Anthos
ISBN: 9789026346118
208 pagina's
Prijs: € 21,99

Door de coronacrisis is het momenteel lastig om te reizen. Gelukkig is het lezen van een goed boek ook een soort reis. Daarom schreef Gerrit Jan Zwier (1947) Reis naar het spiegelpaleis, een verzameling met klassieke reisverslagen die hij verdeelt in hoofdstukken als ‘wetenschappelijke reizen’ of ‘romantische reizen’. Zwier studeerde biologie, antropologie en geografie. Hij debuteerde in 1978 met De noordkromp en andere verhalen. Daarnaast schreef hij nog vele andere romans en reisboeken. Reis naar het spiegelpaleis is bedoeld voor de leunstoelreizigers die we allemaal zijn geworden, zodat we door middel van de belevenissen van anderen onze eigen wereld groter kunnen maken.

Omslag Reis naar het spiegelpaleis - Gerrit Jan Zwier
Reis naar het spiegelpaleis
Gerrit Jan Zwier
Een ode aan het reisboek
Verschenen bij: Atlas Contact
ISBN: 9789045043777
256 pagina's
Prijs: € 21,99

Eerder in deze Oogst vonden we al een roman en een bundeling van reisverslagen waarin de wereld wordt verkend. Dichter Anne Broeksma (1987) volgt hetzelfde pad, maar dan met poëzie. In Vesper voelt ze een gemis dat haar wegjaagt uit haar vertrouwde, bakstenen omgeving. Ze dwaalt door onderaardse gangen, loopt door een bos in Nederland en verdwaalt in oerwouden aan de andere kant van de wereld. Niet alleen wetenschap komt aan bod, ook onderzoekt Broeksma de rol van taal en het bestaan van een boven- en onderwereld. Broeksma treedt regelmatig op tijdens literaire festivals, schrijft gedichten voor Radio 1 en presenteert diverse literaire programma’s. Ook verschijnt haar werk in verschillende literaire tijdschriften.

Omslag Vesper - Anne Broeksma
Vesper
Anne Broeksma
Verschenen bij: Atlas Contact
ISBN: 9789025464950
64 pagina's
Prijs: € 19,99

Recent

3 december 2021

De beste hoofdstukken zijn die over herinneringen aan de doden

Over 'Opkomst & ondergang van de Citroën Berlingo' van Jo Komkommer
2 december 2021

Een ontmoeting met grote gevolgen

Over 'De wereld van Italo Svevo' van Rob Luckerhof
1 december 2021

Aangespoord door de biografie van Louis Lehmann

Over 'Wat boven kwam' van Louis Lehman
29 november 2021

Doodsverlangen in een dorp

Over 'Stenen eten' van Koen Caris