Oogst week 11

Door Ingrid van der Graaf

Na zijn voorlaatste, quasi roman Worst, heeft Atte Jongstra weer een echte roman geschreven die begint aldus:

Er was de zee beneden, daarboven een zwerk van lood. Axel Borg stond met twee benen stevig op Bornholms graniet en liet de blik weiden over zijn reisroute. Hoe lang zou het duren voor de wateren zouden samenvloeien? Aan de einder was het silhouet van Christiansø zichtbaar, een minimale horizonverdikking in een smalle streep licht. Hij had een overtocht geboekt naar deze in de komende maanden schaars bevolkte, geologische ruïne, waar hij zich terug zou trekken voor het Werk.

Aan open zee was ook de titel van een roman die de Zweedse schrijver August Strindberg in 1890 schreef en die zich eveneens afspeelde op een eiland langs de kust van Scandinavië waar iemand door de regering naar toegestuurd werd om de slechte visvangst te onderzoeken. De man krijgt te maken met onwillige eilandbewoners en brengt het er niet goed van af. In Jongstra’s roman trekt een auteur zich terug op het eiland Christiansø om daar aan zijn boek te werken. Maar het rustige eilandleven inspireert hem niet, tot er uit de zwaar vervuilde Oostzee een lijk boven water komt, gevolgd door een stortvloed van gebeurtenissen. Een commissaris met verlof, een ondergedoken crimineel en een Française die hongert naar liefde, proberen er hun eigen soep van te koken, net als de eilanders. En dat geschreven op zijn Jongstra’s, dat belooft wat.

Omslag Aan open zee - Atte Jongstra
Aan open zee
Atte Jongstra
Verschenen bij: Arbeiderspers
ISBN: 9789029505130
272 pagina's
Prijs: € 19,99

Geert van der Kolk is geen bekend gezicht binnen het Nederlandse literaire circuit, toch schreef hij al 16 romans en verhalenbundels. Dat hij sinds de jaren tachtig in Washington woont, heeft daar wellicht mee te maken. Van der Kolk was Amerika-correspondent van Het Parool en maakte verslagen over Mexico en de burgeroorlog in El Salvador. Hij publiceerde korte verhalen in Maatstaf, De Revisor en Tirade waarna hij in 1987 debuteerde met de verhalenbundel De nieuwe stad, dat in de jaren daarna gevolgd werd door nog twee verhalenbundels. In 1991 verscheen zijn eerste roman, Käthe Jahn, gebaseerd op de jaren dat hij in Oost-Berlijn woonde.

Voor De oogst is voorbij zwierf hij een half jaar door Oost-Afrika met het idee een reisboek te maken. Het werd uiteindelijk een roman over de Wageningse ingenieur Andries Jordaan, die naar Afrika gaat om aan een ontwikkelingsproject te werken. Het project komt niet van de grond door tegenwerkingen van de autoriteiten en wantrouwen bij de lokale bevolking.
Dan ontmoet Jordaan Pippa Roberts, een Engelse arts die een kliniek wil openen. Ze denken dat ze samen iets tot stand kunnen brengen, maar verliezen uit het oog hoe gecompliceerd, en gewelddadig de Afrikaanse werkelijkheid is. Het zou hier wel eens kunnen gaan om een literaire liefderoman.

Omslag De oogst is voorbij - Geert van der Kolk
De oogst is voorbij
Geert van der Kolk
Verschenen bij: De Kring
ISBN: 9789462970052
320 pagina's
Prijs: € 19,95

Kathleen Vereecken schreef verschillende historische jeugdromans. Haar is haar eerste roman voor volwassenen en vertelt het verhaal van drie zussen die na een leven van rivaliteit en gebrouilleerd met elkaar zijn, zich weer vinden rond het sterfbed van de vader. Ieder vraagt zich af wat er geworden is van hun kinderdromen en jeugdverlangens van weleer. Ze zijn van schaamte vervuld terwijl de vader, in de laatste fase van zijn leven, de schaamte heeft losgelaten. Hij denkt na over zijn dochters, zijn te vroeg gestorven vrouw en over een geheim dat hem kwelt.

Haar gaat over vragen rond affectie en verraad en dingen als: waarom nemen vrouwen zo graag ritueel afscheid van hun meisjesjaren?

Omslag Haar - Kathleen Vereecken
Haar
Kathleen Vereecken
Verschenen bij: Polis
ISBN: 9789085426073
256 pagina's
Prijs: € 19,95

Heinz Rein (1906-1991) was schrijver en sportjournalist tot hem, vanwege zijn linkse sympathieën in 1935 een schrijfverbod werd opgelegd door de nazi’s en hij veroordeeld werd tot dwangarbeid. Na de Tweede Wereldoorlog werkte hij als freelance schrijver in de toenmalige DDR en publiceerde meer dan tien boeken. De slag om Berlijn is zijn magnum opus. Het is een documentaireroman over de lotgevallen van Berolina; een kleine groep verzetsstrijders, tijdens de koortsachtige laatste oorlogsdagen van Berlijn.

In het Berlijn van april 1945 verdedigen de achter gebleven soldaten de restanten van het Derde Rijk. Onder de colonnes vluchtelingen en het uiteenvallende Duitse leger, speurt de Sicherheitsdienst nog steeds naar joden en deserteurs. In die chaos is er een jonge soldaat die een schuilplaats zoekt, een ontsnapte gevangene die een aanslag voorbereidt, worden mensen geholpen onder te duiken en is de kroeg van ene Oskar Klose een ontmoetingsplek voor het verzet met de SS op hun hielen.

Omslag De slag om Berlijn ( Finale Berlin ) - Heinz Rein
De slag om Berlijn ( Finale Berlin )
Heinz Rein
Vertaling door: Izaak Hilhorst & Martine Matusz
Verschenen bij: Lebowski
ISBN: 9789048828548
627 pagina's
Prijs: € 24,99

Recent

Literatuur als instrument voor zelfontdekking
22 mei 2024

Literatuur als instrument voor zelfontdekking

Over 'Hij/hem – Een ABC van regenboogboeken' van Redactie: Eric de Rooij, Coen Peppelenbos en Doeke Sijens
Hedendaags liefdesverhaal gebaseerd op een mythe
21 mei 2024

Hedendaags liefdesverhaal gebaseerd op een mythe

Over 'Meisje ontmoet jongen ' van Ali Smith
Zwijgen als vorm van zelfbehoud
20 mei 2024

Zwijgen als vorm van zelfbehoud

Over 'Wat wij verzwijgen' van Aisha Dutrieux
Aangrijpend mooi zelfportret van een buitenbeentje
18 mei 2024

Aangrijpend mooi zelfportret van een buitenbeentje

Over 'Oever' van Ludwig Volbeda