Oogst week 10

Door Ingrid van der Graaf

Saskia de Coster schreef een roman over het ouderschap, een  status waar veel over geschreven is maar nog niet zo openhartig als De Coster in haar roman dat doet. Hoewel het een roman is maakt ze zelf de aantekening dat dit haar verhaal is, ‘maar het is, denk ik, ook het verhaal van iedere ouder die wel eens gewankeld heeft.’

Het ouderpaar Saskia en Juli gaan met hun baby zoontje naar een Canadees hippie-eiland waar Karl, de biologische vader van het jongetje vandaan komt. Het is een wifiloze wereld waar de natuur de overheerst en waar een geheim over Karl rondwaart. Voor Saskia, die niet de draagmoeder was van het kind, komt alles onder spanning te staan: haar relatie met Juli en haar schrijverschap. Is ze wel een echte moeder, als niet-biologische ouder?

Fragment uit Nachtouders: ‘Waar je als jonge moeder het verst mee komt, volgens Juli’s moeder, zijn praktische raadgevingen. ‘Koop maar een goede wasmachine,’ heeft ze ons al tijdens de zwangerschap op het hart gedrukt. Ze vertelde over moeders die heel hun leven achter hun kinderen aan lopen om met een vaatdoek vlekken te verwijderen, scherven voorzichtig bijeen te vegen en hun kroost op te vangen met troost en warme chocomelk, en toch zouden ze geraakt worden en bloeden, hoe dan ook.’

Omslag Nachtouders - Saskia de Coster
Nachtouders
Saskia de Coster
Verschenen bij: Das Mag (2019)
ISBN: 9789492478672
427 pagina's
Prijs: € 24.99

De Duitse schrijver en rechter Ferdinand von Schirach voegt aan zijn verhalenbundels Misdaden en Schuld, nu de verhalenbundel Straf toe. Twaalf verhalen over evenzovele menselijke lotgevallen beschrijft Ferdinand von Schirach in zijn nieuwste boek. Zoals in de eerdere bundels  laat hij zien hoe moeilijk het is een mens recht te doen en hoe vooringenomen onze begrippen van ‘goed’ en ‘slecht’ zijn.

Als schrijver veroordeelt Ferdinand von Schirach niet. Met distantie, maar ook met  empathie vertelt hij over eenzaamheid en vervreemding, over hoe we streven naar geluk en daarbij falen. Wat is waarheid? Wat is werkelijkheid? Hoe zijn we geworden wie we zijn?

 

Omslag Straf - Ferdinand von Schirach
Straf
Ferdinand von Schirach
Vertaling door: Marion Hardoar
Verschenen bij: De Arbeiderspers (2019)
ISBN: 9789029529044
200 pagina's
Prijs: € 19.99

Een vrouw is een maaksel. Je wordt ‘niet als vrouw geboren maar, maar tot vrouw gemaakt,’ schreef Simone de Beauvoir al in 1949. Maar wát is het dat tot vrouw maakt? In Wolf ondernemen de dertien schrijfsters Merel Bem, Basje Boer, Anaïs Van Ertvelde, Bo van Houwelingen, Emy Koopman, Maartje Laterveer, Nelleke Noordervliet, Marja Pruis, José Rozenbroek, Maral Noshad Sharifi, Naema Tahir, Yaël Vinckx en Herien Wensink een zoektocht naar een antwoord. In persoonlijke en analytisch essays die zijn geschreven vanuit diverse achtergronden en invalshoeken.
Zoals de vrouw in kunst, film en muziek, de vrouw als moeder, rolmodel of lustobject. De vrouw als sekse en als gender, als vrouw – wat dat dan ook is. In Wolf worden geen definitieve conclusies getrokken maar vormt een prikkelende bijdrage aan het feministische debat, en kan  de aanzet zijn tot een open gesprek.

Omslag Wolf - Samengesteld door Maartje Laterveer
Wolf
Samengesteld door Maartje Laterveer
dertien essays over 'de vrouw
Verschenen bij: Atlas Contact (2019)
ISBN: 9789045037837
208 pagina's
Prijs: € 17.50

Recent

Een van de betere Nederlandse grafische romans
17 juni 2024

Een van de betere Nederlandse grafische romans

Over 'Het lied van de merel' van Maria van Lieshout
Een invuloefening
14 juni 2024

Een invuloefening

Over 'Dora - Een liefdesgeschiedenis' van Toon Tellegen
Ontroerende familiegeschiedenis
13 juni 2024

Ontroerende familiegeschiedenis

Over 'Autobiografie van een flat' van Otto de Kat
Het wegdenken van woorden
12 juni 2024

Het wegdenken van woorden

Over 'Bijna 90 Hopla’s' van Judith Herzberg