Niña Weijers (1987) debuteerde in 2014 met de roman De consequenties en won daarna verschillende literaire prijzen, zoals de Anton Wachterprijs, de Opzij Literatuurprijs en de publieksprijs van de Gouden Boekenuil. In 2019 verscheen Kamers, antikamers, een roman waarmee ze genomineerd werd voor de bng Bank Literatuurprijs.

Haar nieuwste publicatie is Zelf doen, een boek waarin ze ingaat op haar eigen onzekerheden, vraagstukken en opvattingen. In korte, essayachtige teksten verbindt Weijers haar leven met de literatuur. Zo beschrijft ze in het hoofdstuk ‘Zekerheid’ hoe haar leeftijdsgenoten opeens een compleet appartement en een vaatwasser bezitten. Met dit nieuwe werk slaat Weijers een nieuwe weg in in haar groeiende oeuvre. 

 

Omslag Zelf doen - Niña Weijers
Zelf doen
Niña Weijers
Verschenen bij: Atlas Contact
ISBN: 9789025459871
336 pagina's

Tegenwoordig zoeken steeds meer auteurs de grens op tussen feit en fictie. Een van hen is Geertjan de Vugt (1985). In zijn debuut Fonkelrozen staan vingerafdrukken centraal: volgens hem vormt een vingerafdruk ‘een bundel verhalen’. Zo is niet alleen Mark Twain bij de geschiedenis van de vingerafdruk betrokken, maar ook een Duitse handlezeres.

Fonkelrozen gaat niet alleen over het ontstaan van de vingerafdruk, maar ook over de vraag wat een vingerafdruk doet met onze identiteit. De Vugt werkt als Coördinator Wetenschap en Kunst bij de Koninklijke Nederlandse Akademie voor Wetenschappen. Daarnaast is hij poëzierecensent voor onder meer De Volkskrant

 

Omslag Fonkelrozen - Geertjan de Vugt
Fonkelrozen
Geertjan de Vugt
Verschenen bij: Van Oorschot
ISBN: 9789028213159
296 pagina's

Itamar Vieira Junior (1979) wordt ‘de literaire sensatie van Brazilië’ genoemd. Hij is gepromoveerd met een onderzoek naar de afstammelingen van voormalige tot slaaf gemaakte mensen. Ook Kromme ploeg, zijn debuutroman, gaat over de slavernij: op het Braziliaanse platteland worden de arbeiders uitgebuit.

Twee zussen kijken hier totaal anders tegenaan: de een lijkt tevreden, terwijl de ander alles op alles zet om te strijden voor de rechten van de arbeiders. Daarnaast is er ook een familiegeheim, want alle gebeurtenissen worden in gang gezet door een koffer onder het bed van hun grootmoeder. Viera Junior won met dit boek drie prijzen: de Oceanos, de LeYa en de Jabuti. 

 

Omslag Kromme ploeg - Itamar Vieira Junior
Kromme ploeg
Itamar Vieira Junior
Vertaling door: Marilyn Suy
Verschenen bij: Prometheus
ISBN: 9789044649666
264 pagina's

Recent

9 december 2022

Liefde en sterven in een mooi geschreven novelle

Over 'Als de liefde' van Theodor Holman
8 december 2022

Op zoek naar waarheid en onafhankelijkheid

Over 'De kwestie van de grilligheid van de verloren tijd ' van Rune Christiansen
7 december 2022

Smaakvol en leerzaam verhaal over hygiëne

Over 'Het mooiste boek van grote viezigheid - een onfrisse geschiedenis' van Monika Utnik-Strugata en Piotr Socha
6 december 2022

De eeuwige slang en de zachte klank van regen

Over 'Boekhandel in de bergen' van Alba Donati
5 december 2022

Het belang van de glimlach

Over 'Glimlach' van Sarah Ruhl