Oogst week 1

Carolien Lohmeijer

Namens de gehele redactie wens ik alle bezoekers van Literair Nederland een gelukkig nieuwjaar en een goed boekenjaar toe. Wij zullen u ook in het komend jaar blijven voorzien van boeiende recensies en berichten.

Bijvoorbeeld over het debuut van een jonge Vlaamse schrijfster die in 2013 de schrijfwedstrijd WriteNow! won en sindsdien geldt als een groot talent. Het gaat om Het smelt van Lize Spit, waarin Eva, dertien jaar na een zomer die volledig uit de hand liep, terugkeert naar haar geboortedorp met een blok ijs in de kofferbak.
Volgens de uitgeverij grijpt Spit de lezer vanaf de eerste bladzijde bij de strot om die 480 pagina’s lang niet los te laten. We zijn benieuwd!

Omslag Het smelt - Lize Spit
Het smelt
Lize Spit
Verschenen bij: Das Mag
ISBN: 978 90 824 1061 7
480 pagina's
Prijs: € 22,00

Literatuur is nep, constructie, leugen, illusie, veredelde roddelpraat en wartaal. Vindt Kees ’t Hart, zelf schrijver van verhalen, romans, essays en poëzie. Maar schrijven kan leuk zijn als het lukt. Soms bereiken schrijvers de hoogste trap van schrijven, ’t Hart noemt dat: het gelukkige schrijven. Dan klopt alles en is er geen speld tussen te krijgen. 
Hoe werkt dat? Wie lukt het? Wanneer? En wie niet? Daar verdiept ’t Hart zich in in zijn nieuwe boek Het gelukkige schrijven.

Op Literair Nederland verschenen eerder recensies over o.a. Hotel Vertigo en Theatro Olimpico 

Omslag Het gelukkige schrijven - Kees 't Hart
Het gelukkige schrijven
Kees 't Hart
Verschenen bij: Querido
ISBN: 9789021458984
Prijs: € 19,00

Hij schuwt met verve de zondagse kant van poëzie in al haar dichterlijke verhevenheid en heeft van meet af aan voor een eigen, afwijkend geluid in de poëzie gezorgd.’ aldus Albert Hogewij op deze site over Wijnbergs vorige bundel Nog een grap.

In zijn laatste bundel, Van groot belang, wijkt Wijnberg af door zijn onderwerpskeuze. Hij dicht hierin over belastingen en overheidstaken, voorraden en schulden, notarissen en accountants, fabrieken en stakingen, vrijheden en grondrechten, hoe geld te verdienen en hoe verkiezingen te winnen, wanneer een oorlog te verklaren en wanneer een nieuwe staat op te richten.

Omslag Van groot belang - Nachoem M. Wijnberg
Van groot belang
Nachoem M. Wijnberg
Verschenen bij: Atlas Contact
ISBN: 9789025446475
256 pagina's
Prijs: € 34,00

Als mensen me vragen of ik Surinaams of Nederlands ben dan moet ik daar eerst over nadenken. Ik stel mezelf die vraag ook wel. We leven in een tijd dat ik moet roepen dat ik Nederlandse ben. Dat ben ik ook, maar met een onmiskenbare Surinaamse achtergrond. In die zin ben ik ontzettend rijk, want ik heb twee plaatsen waar ik me thuis voel.
Zolang ik me niet met de politiek bemoei, voel ik me ook in Suriname thuis.

Aldus actrice en cabaretière Jetty Mathurin in Surinamers in de polder van SP-politicus Harry van Bommel dat gebaseerd is op gesprekken met 15 bekende en onbekende Surinamers over hun komst naar Nederland, over hun leven hier, hun visie op Nederland en hun relatie met Suriname. Persoonlijke verhalen in het licht van tal van onderwerpen uit de recente geschiedenis van Nederland en Suriname. En als voorbeeld van goede integratie ook  interessant in het kader van de huidige immigratie- en integratieproblematiek. Genoeg stof voor discussie dus.

Omslag Surinamers in de polder - Harry van Bommel
Surinamers in de polder
Harry van Bommel
Verschenen bij: Van Gennep
ISBN: 9789461649775
168 pagina's
Prijs: € 13,00

Recent

28 mei 2020

Zwaarmoedige vertelling over depressie

Over 'Met iedere regendruppel huilt mijn mislukte leven in de natuur' van Gerardo Soto Y Koelemeijer
27 mei 2020

Tragisch einde van een lang verwachte Messias

Over 'Baron Wenckheim keert terug' van Laszlo Krasznahorkai
26 mei 2020

Als kind in voortdurende angst geleefd

Over 'Het kind' van Christine Lavant
25 mei 2020

Verzamelbundel met aansprekende en originele liefdesgedichten

Over 'Allerliefste' van Breyten Breytenbach
22 mei 2020

Digitale leven versus natuur beleven

Over 'Buitenpost' van Dan Richards