Oogst van de week 22

Door Ingrid van der Graaf

Een selectie uit de titels die deze week verschenen.

De gesprekken van Confusius zijn al eerder uitgegeven maar nooit volledig. Deze week verscheen bij Atlas Contact Confucius. De gesprekken.  Hoogleraar en vertaler Kristofer Schipper geeft hier de eerste volledige, rechtstreeks uit het klassiek Chinees gemaakte, Nederlandse vertaling van De gesprekken. Voorzien van een toelichting die berust op hedendaagse onderzoeken, van zijn hand. Een vertaling van de nauw met dit werk verbonden biografie van Confucius door China’s grote historicus Sima Qian (ca. 145-86 v.Chr.) is eveneens toegevoegd.Confucius (551-479 v.Chr.) is één van de beroemdste filosofen van China en de oprichter van de humanistische levensbeschouwing die China en zijn beschaving kenmerken.
Het confucianisme en taoïsme zijn tegengesteld, maar ze vullen elkaar wel aan. Confucius gaat hierop in, in De gesprekken. De inhoud van dit boek is de meest authentieke bron van Confusius.
Confucius, de gesprekken – Vertaald en toegelicht door Kristofer Schipper, Uitgeverij AtlasContact, €39.99

2180_1399988572Deze week verscheen van dichter, verslaggever en muziekverhalenschrijver John Schoorl (1961) Iedereen stapt wel eens af . Zijn muziekverhalen schreef hij voor de Volkskrant en literair tijdschrift Passionate. Een selectie uit die verhalen werd uitgegeven als De dag dat ik naar de Artic Mokeys ging. Als verslaggever schrijft Schoorl stukken over misstanden in de politiek en het bedrijfsleven. Maar ook  verhalen over bekende en minder bekende mensen in binnen- en buitenland.
Verhalen over verdriet en rouw, hoogmoed en verblinding, over tegenslag en veerkracht. Of het nu gaat om beroemde schrijvers, vergeten voetballers, tragische politici, melancholische muzikanten of afstappende wielercoureurs: in deze selectie van mooiste reportages en reconstructies stijgt de journalistiek boven zichzelf uit en wordt het verslag tot onvervalste en meeslepende literatuur.Uitgegeven bij Van Gennep, € 17,90.

51c3ad424060b9.78765927Vandaag werd bij Athenaeum Boekhandel Kleine filosofie van het rijtjeshuis van Pieter Hoexum gepresenteerd. Daar is lezen dus goed voor, dat je adviezen tot je neemt zoals Hoexum deed. De zestiende-eeuwse schrijver Michel de Montaigne: ‘Je hebt thuis genoeg te doen, loop niet weg,’ is zo’n advies. Sinds enkele jaren houdt Pieter Hoexum zich aan deze wijze raad, ook al bewoont hij niet (zoals Montaigne) een kasteel, maar een rijtjeshuis in een buitenwijk. Vanuit de verte of uit de hoogte zien deze buitenwijken er misschien saai en troosteloos uit maar Hoexum ontdekt dat er op ooghoogte genoeg is om je over te verwonderen. ‘Het gaat in deze verkenningen over huiselijke aangelegenheden zoals verhuizen en buren, over de badkamer, de zolder en de schuur, en over heimwee, sleur en gewoontes. In zijn oneindige wijsheid vergeleek Hegel een filosoof met een uil die in de avondschemering uitvliegt om de dag te overzien en waardig af te sluiten. In vergelijking met die uil ben ik een kip die de hele dag in en rond zijn huis scharrelt en daarbij stuit op allerlei even alledaagse als wonderbaarlijke zaken.’
Een geruststellend maar vooral inspirerend boek voor Zzp’ers lijkt me.
Uitgegeven bij Atlas Contact, € 19,99.

Recent

Originele manier van vertellen van een tof wijf
24 juni 2024

Originele manier van vertellen van een tof wijf

Over 'Het leven is geen ponykamp' van Geraldine Suijkerbuijk
Soms moet je je gedachten poetsen
22 juni 2024

Soms moet je je gedachten poetsen

Over 'De weg naar morgenochtend' van Joke van Leeuwen
Verrassende en wijsgerige roman
21 juni 2024

Verrassende en wijsgerige roman

Over 'Over het zwijgen' van Roelof ten Napel
Krachtig essay-debuut
20 juni 2024

Krachtig essay-debuut

Over 'De wereld een lichaam' van Melani Reumers