Oogst van de week, 14

door Carolien Lohmeijer

Harrie Lemmens – God is een Braziliaan

Harrie Lemmens en zijn vrouw Ana Carvalho reisden naar Brazilië en brachten er een bezoek aan acht kleurrijke steden, allemaal met een eigen signatuur maar ontegenzeggelijk Braziliaans: Salvador, Ilhéus, São Paulo, Curitiba, Porto Alegre, Rio de Janeiro, Belo Horizonte en Recife en deden daar verslag van in God is een Braziliaan.

Lemmens is gelauwerd vertaler uit het Portugees, zijn echtgenote is fotografe. Haar foto’s zijn full colour opgenomen in het boek. God is een Braziliaan is een ‘sprankelend’ en ‘rijk’ verslag van een bruisend land, met een verrassende kijk op de vaste clichés voetbal, favela’s, carnaval en indianen.

Lemmens en Carvalho spraken tijdens hun reis met schrijvers die Lemmens vertaald heeft of die hij graag wil vertalen, met vrienden en voorbijgangers. Ze spraken over boeken, over literatuur, over hun stad, over Brazilië.
God is een Braziliaan, Uitgeverij Athenaeum-Polak & Van Gennep, € 19,99 – 288 pagina’s.

 

Hans den Hartog Jager – Het streven
Het strevenHans den Hartog Jager (1968) is de samensteller van de expositie Meer macht die vanaf 30 maart t/m 17 augustus 2014 in Museum de Fundatie in Zwolle te zien is.

 

 

 

Tegelijk met de tentoonstelling verschijnt bij uitgeverij Athenaeum Polak & Van Gennep het geïllustreerde boek Het streven.

Meer macht toont werk van Steve McQueen, Ai Weiwei, Anselm Kiefer, Constant, Anri Sala, Yael Bartana, Deimantas Narkevicius, Joseph Beuys, Renzo Martens, Gert Jan Kocken, Raphaël Zarka, Andres Serrano, Alec Soth, Asger Jorn, Hans van Houwelingen en Roy Villevoye. Aan de orde komt de vraag of kunstenaars in deze tijd nog idealen kunnen nastreven, en of er voor hen (nog) macht is weggelegd. Het gaat over het dilemma van hedendaagse kunstenaars die méér in de wereld willen betekenen. Hoe zorg je ervoor dat de maatschappij naar je ideeën luistert? Hoe maak je als kunstenaar je werk zo krachtig, zo verleidelijk, dat de wereld er niet omheen kan?

De auteur is kunstcriticus en schrijver. Hij publiceerde o.a. twee romans en verschillende bundels waaronder Verf met daarin interviews met hedendaagse Nederlandse schilders, en Dit is Nederland in tachtig meesterwerken, waarin hij de belangrijkste schilderijen uit de Nederlandse kunstgeschiedenis toelicht.
Hans den Hartog Jager, Het streven, Uitgeverij Athenaeum Polak & Van Gennep, 224 pagina’s, € 19,95.

 

Tao Lin – Taipei

Tai Pei

En dan een boek van de schrijver Tao Lin, volgens de uitgeverij ‘een fenomeen’. Tao Lin (1983) is grondlegger en boegbeeld van Alt Lit, een Amerikaans platform voor literaire bloggers, die een nieuwe literaire stroming vertegenwoordigen. De bloggers publiceren hun werk zonder tussenkomst van uitgeverijen. Via hun blogs en sociale media verkopen zij hun werk veelal online. Taipei is het eerste boek van Alt Lit dat bij een gewone uitgeverij verscheen. Tao Lin schreef al twee romans, een novelle, korte verhalen en een dichtbundel. Zijn werk wordt inmiddels in meer dan twaalf talen vertaald.

Tai Pei is ‘een geraffineerde roman over jongeren die opgroeien in een tijd die wordt gedomineerd door synthetische drugs, vage relaties en smartphones’.

Tao Lin, Tai Pei, Uitgeverij Podium, vertaald door Edzard Krol, € 19,50.

 

Recent

6 april 2021

Een leugenaar?

Literair Nederland - 10 jaar geleden

11 april 2011

Recensie: Twee meisjes. Een liefdesgeschiedenis - Perihan Maden

Recensie door Dominique Rothengatter

Twee meisjes vertelt het tumultueuze liefdesverhaal van 2 Turkse tienermeisjes in Istanbul, Behiye en Handan die een speciale vriendschap met elkaar krijgen.

De roodharige Behiye is ongelukkig in haar gezinssituatie. Ze heeft een onhandige moeder, een dociele vader en een dominante en agressieve broer Tufan waarmee het totaal niet botert.

Lees meer