De oogst van week 10

door Carolien Lohmeijer

Om de verschijning van zijn nieuwe roman luister bij te zetten, komt de gelauwerde Uwe Timm (1940) op 20 maart naar het Goethe Instituut in Amsterdam om te praten over zijn nieuwe roman Vogelweide dat onlangs onder de titel De macht van begeerte bij Podium is verschenen. Uwe Timm is op dit moment een van Duitslands meest succesvolle schrijvers, en in Nederland vooral bekend van zijn boeken Mijn broer bijvoorbeeld en De ontdekking van de Curryworst dat ook verfilmd werd.
De macht van begeerte, Uwe Timm, vertaald door Gerrit Bussink, Uitgeverij Podium

Retour_Bangkok

Dan een debuut. Een schelmenroman volgens de uitgever. Dat woord heeft altijd iets charmants in zich. Het maakt nieuwsgierig als je vervolgens leest waar het boek over gaat:

Retour Bangkok is een schelmenroman op het scherpst van de snede, die de broeierige verknoping van boven- en onderwereld van de grote bazen in de internationale drugshandel, keurige zakenlui, hoeren, corrupte gezagsdragers en moordenaars tot leven wekt. En dat in een duizelingwekkend verhaal waarin grof sarcasme en aanstekelijke humor om de voorrang strijden en waarin ondanks chantage, afpersing en uitbuiting plaats is voor wederzijdse genegenheid en sympathie. Michiel Heijungs (1957) was onder meer journalist, musicus, handelaar in edelstenen en ondernemer.
Retour Bangkok, Michiel Heijungs, Uitgeverij Van Oorschot

Voortekenen van het einde van de wereld In Voortekenen van het einde van de wereld van de Mexicaan Herrera gaat Makina met een brief van haar moeder en een pakje waarvan ze de inhoud niet kent, clandestien naar de Verenigde Staten om haar broer, die daar zijn geluk heeft willen beproeven, terug te brengen naar hun dorp in wat alleen maar Mexico kan zijn. De reis die Makina maakt vertoont een aantal overeenkomsten met de tocht die sommige doden volgens de Azteekse mythologie moesten volbrengen om af te dalen naar Mictlán, de negende en diepste laag van het dodenrijk. Voortekenen van het einde van de wereld – Yuri Herrera, vertaald door: Heijo Alting, Uitgeverij Wereldbibliotheek.

 

Doe dit vooral thuis Heb je op maandagavond Proefkonijnen gemist, dan kijk je het de volgende dag op Uitzending Gemist alsnog. Het is aantrekkelijke mix van entertainment en kennisvergaring die dit programma zo succesvol maakt. En hoewel Bas Haring eigenlijk al direct na zijn debuut Kaas en de Evolutietheorie een bekende naam werd in Nederland, kiest uitgeverij Nijgh en Van Ditmar op het omslag van Doe dit vooral thuis er toch voor om de presentatoren van het tv-programma af te beelden. En geef ze eens ongelijk, het gaat er toch om dat zoveel mogelijk adepten van het tv-programma dit boekje zullen aanschaffen! (Bas Haring staat op de achterkant.)
Doe dit vooral thuis
is een doe-boek dat aan de hand van stukjes uit het televisieprogramma laat zien waar wetenschap werkelijk om gaat. Daar hoeven geen laboratoria, reageerbuizen of statistieken aan te pas te komen. In dit boek worden op een toegankelijke wijze serieuze onderwerpen besproken als: Wat is een experiment eigenlijk? En welke vragen kun je beter wel, of beter niet proberen te beantwoorden?
Doe dit vooral thuis – Bas Haring (en Dennis en Valerie), Uitgeverij Nijgh en Van Ditmar

 

De trein schrijft liedjes van verlangenPoëzie – bloemlezingen

Bloemlezing, samengesteld door Henny Vrienten. In deze bundel zijn de dichters geïnspireerd door het reizen met trein of tram. In binnen- en buitenland dichten ze over verlaten perrons, volle coupés of het verlangen naar reizen. Met gedichten van oa. Anne Enquist, Toon Tellegen, Hagar Peeters, Remco Campert en Vrouwkje Tuinman.
De trein schrijft liedjes van verlangen – Hennie Vrienten, Rainbow Pockets

 

Opzij van het kijken

Eva Gerlach (1948) heeft zelf deze bloemlezing samengesteld. Daarin heeft zij het beste opgenomen wat zij volgens zichzelf te bieden heeft.

Opzij van het kijken – Eva Gerlach, Rainbow Pockets

 

Recent

4 augustus 2020

In het schaduwland

Literair Nederland - 10 jaar geleden

16 augustus 2010

Recensie door: Lodewijk Lasschuijt
Recensie door Lodewijk Lasschuijt

Wat beweegt een uitgever ertoe om een boek dat drieënveertig jaar geleden voor het eerst is verschenen en waarvan zowel de auteur als de vertaler reeds lang zijn overleden, opnieuw te laten drukken? Hebben vogelliefhebbers hier op aangedrongen? Voer voor ornithologen misschien. Niet alleen de slechtvalk wordt gevolgd maar ook vele andere vogelsoorten worden in het boek beschreven. De habitat van de slechtvalk, het platteland van Engeland krijgt ruime aandacht. De geografische positie van dit gebied is moeilijk op te maken uit het verhaal en vogelliefhebbers die op de idee komen om ook eens een bezoek aan dit gebied te brengen wordt het niet gemakkelijk gemaakt.

Lees meer