Agenda

Ontmoeting met Abdellatif Laâbi

Dinsdag 27 oktober 2009 ? 20.00 uur: In gesprek met Fouad Laroui

Abdellatif Laâbi werd in 1942 te Fès in Marokko geboren in een familie van ambachtslieden. Zijn eerste schok was de ontdekking van het werk van Dostojevski. Hij studeerde aan de universiteit van Rabat, aan de sectie Franse letteren. In 1963 neemt hij deel aan de oprichting van het Marokkaans universiteitstheater. Hij geeft in die tijd Franse les op een middelbare school in Rabat.

In 1966 wordt door hem het tijdschrift Souffles opgericht waaraan diverse linkse Marokkaanse intellectuelen meewerken, met name Tahar Ben Jelloun, Mohammed Khaïr-Eddine en Mostafa Nissaboury. Vanaf het tweede nummer wordt de horizon verbreed: artikelen over cultuur, en vervolgens langzaamaan, over sociale en economische problemen. Dit tijdschrift, waarvan 22 edities in het Frans en acht in het Arabisch onder de naam Anfas, zouden verschijnen, heeft een grote invloed op de ontwikkeling van linkse Marokkaanse intelligentsia gehad.

Hij richt ook, samen met Abraham Serfaty, de Association de Recherche Culturelle (ARC) op. De twee mannen worden aangehouden. Door zijn strijd voor de vrijheid van meningsuiting belandt hij tussen 1972 en 1980 verschillende keren in de gevangenis. Hij krijgt huisarrest opgelegd en gaat in 1985 in ballingschap in Frankrijk wonen.

Hetzelfde jaar benoemt Jack Lang hem tot commandeur dans l’ordre des Arts et des Lettres. Hij is sinds 1988 eveneens lid van de Académie Mallarmé.

www.laabi.net

In het Frans.
Tarieven : 6 / 4,5 / 3,5 euros
Informatie en reserveren: d.bourgois@maisondescartes.nl of 020 531 95 35

In samenwerking met de Universiteit van Amsterdam.