Agenda

Onlangs verschenen: 'Verstilde stemmen en verzwegen levens' – Inez Hollander

Toen Inez Hollander een ontdekkingsreis maakte naar haar onderdrukte Indische familieverleden, lichtte zij de sluier op van gebeurtenissen en een geheim die in haar familie ? maar ook op nationaal niveau ? verzwegen werden en voor een groot gedeelte niet terug te vinden zijn in de Nederlandse geschiedenisboeken. De Indische wereld van weleer wordt verscheurd tussen tropennostalgie (tempo doeloe) en schuldgevoelens over de koloniale overheersing en onderdrukking.

Door haar persoonlijke verhalen in een literair-historische context te plaatsen probeert Hollander een middenweg te bewandelen en laat zo onderbelichte aspecten van de koloniale samenleving zien. Dit is een complex en ontroerend verhaal waarin een donker en moeilijk verleden getoetst wordt aan huidige sentimenten en opinies over de koloniale maatschappij. Kan de tweede generatie, die Indië alleen maar kent uit familieoverlevering, een boeiend beeld neerzetten van een Indische wereld die niet meer bestaat? Hollander bewijst dat het kan en laat hiermee Indië voortleven in onze nationale verbeelding.

Inez Hollander (1965) debuteerde in Nederland met Ontwaken uit de Amerikaanse droom (2004) en publiceerde in Amerika de biografie van romanschrijver Hamilton Basso (1999). Verstilde stemmen en verzwegen levens verschijnt ook in een Amerikaanse editie (Silenced Voices). Inez Hollander is als docent werkzaam in het Dutch Studies-programma van de universiteit van Californië in Berkeley.

Lezingen
Inez Hollander houdt binnenkort twee lezingen over haar boek Verstilde stemmen en verzwegen levens.
Op vrijdag 29 mei, 20 uur in de Doopsgezinde Kerk in Roden (in samenwerking met Boekhandel Daan Nijman) en op dinsdag 2 juni, 20.15 uur in de Haagse Kunstkring in Den Haag.
(bron: Uitgeverij Atlas)

Kijk voor meer informatie voor de lezing op 29 mei op http://www.daannijman.nl/?p=4&sp=49&id=361

Inez Hollander, Verstilde stemmen en verzwegen levens. Atlas, 320 p., € 24,90.