Onlangs verschenen: 'Juliet, naakt' – Nick Hornby

Annie en Duncan lijken perfect bij elkaar te passen, alhoewel Duncans obsessie voor Tucker Crowe ? de teruggetrokken, gekwelde songwriter ? nooit veel ruimte liet voor iets betekenisvols als een huwelijk en kinderen. Of voor gesprekken over iets anders dan de verdwijning van Crowe na een mysterieus incident in het toilet van een nachtclub twintig jaar eerder. Annie begint zich af te vragen of ze niet eigenlijk vijftien jaar verspild heeft aan een slechte relatie, vastgeroest in een saaie baan in een dorp aan de sombere oostkust van Engeland.

Dan brengt Tuckers platenmaatschappij plotseling een akoestische versie van zijn beroemdste album uit, Tuckers eerste wapenfeit sinds decennia. Als Annie niet begrijpt wat er zo goed aan is, zoekt Duncan troost bij een ander. Annie staat echter niet alleen in haar mening. Als zij een beoordeling op een fanwebsite plaatst, krijgt zij een reactie uit totaal onverwachte hoek.

Juliet, naakt is een meesterlijke roman over creativiteit, obsessie voor muziek, en over hoe twee eenzame mensen elkaar geleidelijk aan kunnen vinden. 

Het eerste boek van Nick Hornby (1957), Voetbalkoorts (Fever Pitch), over zijn levenslange liefde voor voetbalclub Arsenal, werd meteen verfilmd. Vervolgens verschenen de romans High Fidelity, Een jongen (About a Boy), Een lange weg naar beneden en Smak, waarvan de twee eerstgenoemde titels ook een succesvolle verfilming kregen.

‘Juliet, Naakt is goed voor een glimlach op bijna elke pagina, of het nu om een oneliner is als “Tucker liked to think that he was reasonably honest with himself; it was only other people he lied to”, of om een typische Hornby-passage waarin Annie probeert haar mislukte leven in een wiskundige formule te vatten. Daarnaast schrijft Hornby passages – over de verhouding tussen Tucker en zijn zoontje, over Annie en haar wanhoop – waarvan je een brok in je keel krijgt. Maar de kracht van de roman ligt in de eerste plaats in de personages: de aandoenlijke Annie die binnen een paar bladzijden van een oninteressante loser overtuigend verandert in een geestige, verstandige vrouw; de gemoedelijke Tucker, die niet het Salinger-achtige gekwelde genie blijkt waarvoor hij werd gehouden; en zelfs de bespottelijke Duncan, die net als de meeste helden uit de romans van Hornby uiteindelijk gelouterd en een beetje volwassener uit het boek oprijst.’ – Pieter Steinz, NRC Handelsblad

‘Een geestig uitgangspunt, dat sterke scènes en dialogen oplevert. Met Duncan als een hilarisch humorloze messageboardtijger, die met zijn nerderige medeaanbidders een beeld van zijn held opbouwt dat uiteraard niets met de werkelijkheid te maken heeft, Crowe als uitgerangeerde rocker met een stevig alcoholprobleem en een reeks ex-vrouwen, en Annie die, ondanks zichzelf, verliefd op hem wordt. Genoeg stof dus voor satire en verrassende (romantische) verwikkelingen. En Hornby is bij vlagen geweldig op dreef.’ ? Dirk-Jan Arendsman, Het Parool

Lees hier alvast een deel van hoofdstuk 1 van Juliet, naakt van Nick Hornby.

Nick Hornby, Juliet, naakt. Atlas, paperback, 320 p., ca. € 18,50. Vertalng: Janet van der Lee.

Recent

12 november 2018

Zwanger van dood

Literair Nederland - 10 jaar geleden

28 november 2008

Zinnen van eenvoud en trefzekerheid
Recensie door Karel Wasch

Godelieve Prantl (1948) debuteert met deze fraai uitgegeven bundeling van haar gedichten. De 20 gedichten uit De nacht is bont en blauw zijn in vier cycli verdeeld: Cyclus van 7, Kou, Kinderkamer en Halleluja. De eerste cyclus is beschouwend, de cyclus Kou adembenemend. In Kinderkamer komen we tedere gedichten tegen en Halleluja is wat luchtiger van toon.

Lees meer