Agenda

Nieuwe vertaling van De Toverberg gepresenteerd

Op donderdag 8 november 2012 zal een nieuwe vertaling van De Toverberg van Thomas Mann verschijnen en gepresenteerd worden in het Goethe Instituut te Amsterdam.

Honderd jaar geleden vertrok hij vanuit München naar Davos, in het Zwitserse hooggebergte, om zijn vrouw te bezoeken die daar vanwege een longaandoening in een sanatorium verbleef. Hij raakte gefascineerd door de toestanden aldaar en door de verhalen die zijn vrouw hem vertelde. Deze stof werd verwerkt in De Toverberg, de meest gelezen roman van Thomas Mann. De eerste Nederlandse vertaling verscheen in 1927, de tweede bijna vijftig jaar later. Deze maand volgt een derde, geheel nieuwe vertaling door Hans Driessen, winnaar van de vertaalprijs 2010 van het Nederlands Letterenfonds.
Thomas Mann (1875-1955) wordt tot de belangrijkste Duitse auteurs van de twintigste eeuw gerekend. In 1929 ontving hij de Nobelprijs voor Literatuur.

Tijdens een bijeenkomst over de betekenis van De Toverberg in de eenentwintigste eeuw zal Hans Driessen toelichten waarom een nieuwe vertaling nodig was en wat zijn vertaalstrategie inhield. Michiel Hagdorn, leider van QUINTEXT, een bureau voor Duitse literatuur, muziek en (cultuur-)geschiedenis, zal enkele verrassende en nog niet zo bekende dingen over de roman vertellen. Maan Leo, jong en talentvol auteur, die onlangs debuteerde met Ik ben Maan (Uitgeverij Wereldbibliotheek), zal uitleggen wat er voor een hedendaagse lezer nog aan De Toverberg te beleven valt. Arko Oderwald, hoofddocent Filosofie en Medische Ethiek aan het VUmc, zal de medische aspecten van de roman uiteenzetten. Rob Riemen, directeur van het Nexus Instituut en gekend bewonderaar van Thomas Mann, zal een algemene kenschets van Manns werk geven.

Het geheel wordt geleid door Britta Böhler, advocaat, auteur en hoogleraar aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de UvA, en thans bezig met een boek over Thomas Mann.

Tijdens de bijeenkomst zal het eerste exemplaar van De Toverberg uitgereikt worden aan  Hedy d’Ancona.

I.s.m. Uitgeverij De Arbeiderspers.

Boekpresentatie | Discussie
Donderdag 8 november 2012, 17 uur
Goethe-Institut, Herengracht 470, Amsterdam
Voertaal: Nederlands
Toegang: € 5,00 | met korting: € 3,00
Reserveren: 020 5312900
info@amsterdam.goethe.org