29 juni 2010

Nieuwe prijs: Grote Jongerenliteratuur Prijs

Tot op heden bestond er nog geen prijs voor jongerenliteratuur maar daar komt verandering in. In november dit jaar zal een vakjury voor het eerst de Grote Jongerenliteratuur Prijs uitreiken. Eén oorspronkelijk Nederlandstalig en één vertaald Young Adult-boek zullen dan bekroond worden.

Vanaf  2011 wordt er naast deze vakjuryprijs ook een publieksprijs toegekend door jongeren zelf .

De vakjury is op 24 juni 2010 geïnstalleerd en bestaat uit Hedy d’Ancona (oud-minister WVC, voorzitter), Ilke Froyen (programmering het Beschrijf te Brussel), Jenny de Jonge (vertaler Engels-Nederlands, oud-uitgever en oud-docent), Carolien Krikhaar (consulent voortgezet onderwijs Bibliotheek Utrecht), Martijn Koek (docent Nederlands), Mirjam Noorduijn (recensent De Groene Amsterdammer en NRC Handelsblad) en Daan van der Valk (boekhandel De Vries Haarlem).

De Grote Jongerenliteratuur Prijs is een initiatief van Stichting Lezen en het Nederlands Letterenfonds. De opzet voor de nieuwe prijs is in samenspraak met o.a. auteurs, boekverkopers, bibliothecarissen en uitgevers uitgewerkt.

De juryleden zullen de komende maanden ruim tachtig ingezonden boeken voor jongeren lezen en beoordelen.

Recent

21 november 2017

Reizen in een binnenwereld

20 november 2017

Het leven ontwijken

15 november 2017

Een portret in stukjes

Literair Nederland - 10 jaar geleden

26 november 2007

Geloven in een god die niet bestaat
Door Bernadet

Op de titel De Kunst van het Nietsdoen (2004) van Theo Fischer reageerden veel mensen met: ‘Oh, dat zou ik ook wel willen, een tijdje niets doen.’ Daar ging het boek echter niet over. Het ging over Taoïsme; het niet steeds willen ingrijpen in de gebeurtenissen van je leven en de dingen naar je hand te willen zetten of bezweren.

Lees meer