Genomineerden voor de eerste Amarte Literatuurprijs

Het Amarte Fonds heeft een nieuwe literatuurprijs in het leven geroepen. Een onderscheiding bedoeld om schrijvers en essayisten de kans te geven een boek van een collega in de schijnwerpers te zetten. Een boek dat de bakens verzet of op nieuwe gedachten brengt. Kortom, een boek dat inspireert en uitdaagt. Het is ook de eerste literaire prijs waarbij literatuur voor volwassenen en jeugd samen genomineerd worden.

De jury van de Amarte Literatuurprijs bestaat volledig uit schrijvers en essayisten. De onderscheiding wil niet het ‘beste’ boek bekronen, maar een boek dat conventionele grenzen overschrijdt, inspiratie opwekt en zowel lezers als collega-schrijvers uitdaagt. Genomineerd zijn boeken waarvoor de auteurs een Amarte bijdrage hebben ontvangen:

Goudjakhals door Julien Ignacio – (Van Oorschot)
Dedalo, uit zee opgestaan door Richard Hemker – (Van Oorschot)
Het huis in de wolken door Dirk Wanrooij (Alfabet uitgevers)
Loesje, de biografie door Fleur van der Bij – (Querido Fosfor)
Kamp Erika door Hester den Boer – (Atlas Contact)
De Verboden Duinen door Marjolein Visser  -(Uitgeverij Leopold)
Het Liefdesinterbellum door Ine Boermans  – (Prometheus)
Kapitein Knut en de tijdgeest door Victor Engbers – (Uitgeverij Boycott)
Ik ken een berg die op me wacht door Sholeh Rezazadeh  -(Ambo|Anthos)
De omwenteling of de eeuw van de vrouw door Suzanna Jansen  -(Ambo|Anthos)
Een tafel bij het raam door Mirthe van Doornik  -(Prometheus)
Een nieuwe tijd door Corine Nijenhuis  – (Alfabet uitgevers)
Soms wil ik een kind door Jantine Jongebloed  – (Bezige Bij)

 

De winnaar wordt tijdens een besloten prijsuitreiking op 26 maart bekend gemaakt. Aan de prijs is een geldbedrag van €15.000 verbonden. Ook zal er een essayistische beschouwing over het boek worden gepubliceerd in het zomernummer van de Nederlandse Boekengids.

Het Amarte Fonds is in 2019 in het leven geroepen door een aantal particulieren en hun families die de kunsten een warm hart toedragen. Zij stimuleren talentontwikkeling in kunst en cultuur uit allerlei geledingen van de maatschappij door het beschikbaar stellen van financiële middelen en, waar mogelijk, begeleiding, kennis en ervaring aan te bieden.

 

Om Literair Nederland draaiende te houden, zijn wij afhankelijk van vrijwillige bijdragen. U kunt ons steunen via de rode knop. Waarvoor onze hartelijke dank!

Recent

18 juli 2024

Een duivelspact

Literair Nederland - 10 jaar geleden

21 juli 2014

Veel om van te genieten Veel om van te genieten
Recensie door Vic Veldheer

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog begon. Over de verschrikkingen van deze oorlog is door historici en schrijvers als Céline veel geschreven. De herinnering aan deze oorlog leeft bij onze Vlaamse zuiderburen nog sterk en het is dan ook niet vreemd dat in dit herdenkingsjaar enkele Vlaamse schrijvers deze oorlog in hun roman een plaats hebben gegeven, zoals in het prachtig geschreven Oorlog en Terpentijn van Stefan Hertmans.