Nieuw initiatief helpt lezers aan boeken

Door Ingrid van der Graaf

Boeken vinden hun weg via boekenasiel en telefooncel naar de lezer.

Onlangs is er in Nijmegen een Boekenasiel geopend. Boeken die staan te verstoffen bij hun eigenaren kunnen worden doorgegeven en lezers kunnen naar hartenlust boeken lenen of ruilen. Het initiatief werd genomen door Rinske Kegel (38) die het idee weer uit Engeland heeft meegenomen. Ze vindt dat iedereen in de gelegenheid moet zijn te kunnen lezen. Een eenvoudig houten huisje staat in haar voortuin en iedereen mag vrijblijvend een boek naar het boekenasiel brengen en er gelijk een meenemen. Alleen lenen kan ook.

In het Gelderse Beesd is inmiddels de eerste telefooncel in Nederland ingericht als boekenkast waaruit men een boek kan meenemen onder de voorwaarde dat men er ook een achterlaat. Ruilen dus. Deze kleine bibliotheken zijn particuliere initiatieven als antwoord op de sluitingsgolf van reguliere bibliotheken. De afgelopen jaren sloten tientallen filialen de deuren.

Ook in Wuppertal (Duitsland) werd vorige maand een telefooncel in gebruik genomen als ‘openbare bibliotheek’ waar iedereen zijn overtollige boeken in kan zetten en die door anderen kunnen worden meegenomen. Een ander Duits project is BücherboXX, dat eveneens het ombouwen van oude telefooncellen tot boekenkast promoot. Het initiatief is van het ‘Institut für Nachhaltigkeit in Bildung, Arbeit und Kultur’ (INBAK).

Meer is te lezen op het weblog BücherboXX Berlin, waar de vierde telefooncelbinnenkort een plaats krijgt. En op de officiële website BücherboXX  is te zien dat het initiatief zich inmiddels verspreid heeft naar Polen, Denemarken, Frankrijk en Noorwegen.

Het idee rond deze ‘openbare uitruilplaatsen’ heeft alles te maken met het wereldwijde idee van BookCrossing – laat je boeken achter in het wild – dat in 2001 werd gelanceerd (zie wikipedia).

 

 

Recent

19 oktober 2018

De man die wachtte

18 oktober 2018

Een strijdbare vrouw

17 oktober 2018

Snippers vol belofte

Literair Nederland - 10 jaar geleden

28 oktober 2008

Kwetsbare poëzie

Recensie door Wouter

De nieuwe bundel van dichter en journalist Hilbrand Rozema kent lange zinnen van weinig woorden. En zoals een Groninger betaamt, heeft die aan een half woord genoeg. Hoewel, weinig halve woorden, want Rozema floreert in taligheid. Dit brengt enerzijds prachtige constructies met zich mee, zoals de eenvoudige maar prachtige beginzinnen van de vierdelige cyclus ‘Losgeregende bloesems’: ‘Het licht van de zon / op de losgeregende bloesems.’

Lees meer