Nieuw initiatief helpt lezers aan boeken

Door Ingrid van der Graaf

Boeken vinden hun weg via boekenasiel en telefooncel naar de lezer.

Onlangs is er in Nijmegen een Boekenasiel geopend. Boeken die staan te verstoffen bij hun eigenaren kunnen worden doorgegeven en lezers kunnen naar hartenlust boeken lenen of ruilen. Het initiatief werd genomen door Rinske Kegel (38) die het idee weer uit Engeland heeft meegenomen. Ze vindt dat iedereen in de gelegenheid moet zijn te kunnen lezen. Een eenvoudig houten huisje staat in haar voortuin en iedereen mag vrijblijvend een boek naar het boekenasiel brengen en er gelijk een meenemen. Alleen lenen kan ook.

In het Gelderse Beesd is inmiddels de eerste telefooncel in Nederland ingericht als boekenkast waaruit men een boek kan meenemen onder de voorwaarde dat men er ook een achterlaat. Ruilen dus. Deze kleine bibliotheken zijn particuliere initiatieven als antwoord op de sluitingsgolf van reguliere bibliotheken. De afgelopen jaren sloten tientallen filialen de deuren.

Ook in Wuppertal (Duitsland) werd vorige maand een telefooncel in gebruik genomen als ‘openbare bibliotheek’ waar iedereen zijn overtollige boeken in kan zetten en die door anderen kunnen worden meegenomen. Een ander Duits project is BücherboXX, dat eveneens het ombouwen van oude telefooncellen tot boekenkast promoot. Het initiatief is van het ‘Institut für Nachhaltigkeit in Bildung, Arbeit und Kultur’ (INBAK).

Meer is te lezen op het weblog BücherboXX Berlin, waar de vierde telefooncelbinnenkort een plaats krijgt. En op de officiële website BücherboXX  is te zien dat het initiatief zich inmiddels verspreid heeft naar Polen, Denemarken, Frankrijk en Noorwegen.

Het idee rond deze ‘openbare uitruilplaatsen’ heeft alles te maken met het wereldwijde idee van BookCrossing – laat je boeken achter in het wild – dat in 2001 werd gelanceerd (zie wikipedia).

 

 

Recent

19 maart 2018

Moeder gaat dood

Literair Nederland - 10 jaar geleden

31 maart 2008

Hans Lodeizen,Koen Hilberdink

Na de biografie over Hans Lodeizen van Gerard Bes uitgegeven in 2001 nu wederom een biografie over deze dichter. Als je de kritieken mag geloven is de biografie van Hilberdink een stuk beter en helderder. Zelf heb ik het boek van Bes niet gelezen dus daar kan ik niet over oordelen.

Hans Lodeizen is vooral bekend als de gevoelige, jonggestorven dichter. In deze biografie komt echter vooral de strijd met zijn vader en het accepteren van zichzelf als homoseksueel zijnde naar voren.

Lees meer