Agenda

Nietzsche en Kant lezen de krant – boekpresentatie Rob Wijnberg

Spui25 presenteert i.s.m. uitgeverij De Bezige Bij boekpresentatie Nietzsche en Kant lezen de krant van Rob Wijnberg. Woensdag 4 maart 2009, 20:00 – 22:00 uur

Tijdens deze avond gaat Joris Luyendijk in gesprek met Rob Wijnberg over actuele beeld-fragmenten uit het nieuws. Hans Nijenhuis, chef redactie van NRC NEXT, neemt het eerste exemplaar van het boek in ontvangst.

Onze heilige waarheden hebben we de laatste eeuwen zien verdampen. Hulpeloos dobberen we rond op een zee van informatie, nieuws en meningen, op zoek naar iets wat ons weer ankers geeft. De moderne journalistiek is ons daar niet erg behulpzaam bij: hypes dicteren de berichtgeving, lichtzinnigheid en entertainment de toon. Wat vandaag de opening van de voorpagina of het journaal is, is morgen alweer achterhaald en vergeten.

Kan de filosofie ons uitkomst bieden? Haar tekortkoming is eerder het tegenovergestelde: diepgravende en ingewikkelde beschouwingen over de zin van het leven vullen de filosofie-bibliotheken. Eeuwigheidswaarde hebben die boeken zeker, maar leren ze ons ook iets over het hier en nu?

In Nietzsche & Kant lezen de krant laat Rob Wijnberg zien dat de twee gebreken samen ook een kwaliteit kunnen zijn. Aan de hand van klassieke grootmeesters als Plato en Kant en moderne denkers als Fish en Rorty beantwoordt hij de meest prangende vragen uit de actualiteit. Zijn mensenrechten universele waarheden of westerse dogma’s? Discrimineert Geert Wilders moslims als hij kritiek heeft op de islam? Klopt Rita Verdonks ‘Regels zijn regels’ eigenlijk wel? En wat wordt er nu werkelijk bedoeld met dé Nederlander? Het resultaat: journalistiek met diepgang en filosofie met dagwaarde.

Rob Wijnberg
Rob Wijnberg (Winschoten, 1982) studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij was opinieredacteur van NRC NEXT, de krant waarvoor hij nog steeds columns en essays schrijft. Hij publiceerde eerder Boeiuh!, een strijdbaar pamflet ter verdediging van zijn generatie, en In dubio, een prikkelend betoog over de vrijheid van meningsuiting. Voor Nietzsche en Kant lezen de krant maakte hij een selectie uit zijn stukken voor NCR NEXT. (Spui25)

Toegang voor dit programma is gratis. Voor dit programma kun je je aanmelden via de website van Spui25.