Agenda

Nacht van de Rechtsstaat – 25 november in Felix Meritis te Amsterdam

Mede dankzij het succes van de eerste editie van de Nacht van de Rechtsstaat in 2010, organiseren Felix Meritis en FORUM dit jaar opnieuw de Nacht met lezingen, debatten en de Vrijdenkersruimte.

Meer dan twintig sprekers en betrokken burgers zullen met elkaar in gesprek gaan over de betekenis en inrichting van de rechtsstaat. De rechtsstaat als bindend en verbindend principe is van groot belang, maar staat regelmatig ter discussie. Is de rechtsstaat wel voldoende als gemeenschappelijk en verbindend kader? Of herkennen burgers zich juist niet in de rechtsstaat? Worden verschillende bevolkingsgroepen wel gelijk behandeld? Zijn rechters niet bevooroordeeld of te soft? Is er genoeg ruimte voor een afwijkende visie op de samenleving? Deze en andere vragen komen aan de orde, met de betrokkenheid van de burger bij de rechtsstaat als centrale thema.

Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner opent de avond met de keynote speech over de rechtsstaat. Bas Heijne zal daarna stilstaan bij het begrip ‘burger’. Wat bedoelt men eigenlijk met burgerschap? Op welke manier kan burgerschap zorgen voor een gevoel van betrokkenheid en verbinding? Menno Hurenkamp geeft hierop zijn reactie. Marietje Schaake en Dennis de Jong vragen zich af hoe het komt dat de Europese burger zich vervreemd voelt van Europa en de Europese rechtsstaat. Eberhard van der Laan vertelt hoe men op gemeentelijk niveau probeert vorm te geven aan abstracte begrippen als rechtsstaat en burgerschap.

Onder andere komt aan de orde de rechtsstaat en de rol van de media. Beatrice de Graaf geeft daar haar visie waarop Hans Laroes, Inez Weski en Willem van Bennekom zullen reageren. Jan Kuitenbrouwer zal spreken over de merknaam ‘rechtsstaat’. Is er een krachtig en emotioneel verhaal te vertellen over de rechtsstaat? Een les in ‘campagnevoeren’ met o.a. Gervaise Coebergh en Jacques Monasch.

Tijdens de Nacht wordt eveneens een speciale Vrijdenkersruimte ingericht voor alle meningen, (zeker) ook van controversiële aard. Tussen de speeches door kunt u ook zelf de zeepkist bestijgen en het debat aangaan! Met o.a. Thomas von der Dunk, Bert Brussen, Kirsten van der Hul, Najiba Abdellaoui en Joop Hazenberg.

De moderatoren van de Nacht zijn: Felix Rottenberg, Hans Harbers, Stijn Sieckelinck en Andrew Makkinga.

 

Dinsdag 25 november, 20.00 uur
Toegang: € 10,-

Bestel hier kaarten felix.mailotron.com.nl
Let op: bij online kaartverkoop en tickets bij Free Record Shop worden administratiekosten in rekening gebracht.
Kaarten zijn ook verkrijgbaar aan de kassa van Felix Meritis.
Wees er op tijd bij, vorig jaar was de Nacht in korte tijd uitverkocht!