Agenda

Museum Meermanno: tentoonstelling boeken van Tom Lanoye

Van 31 januari t/m 5 april 2009 in Museum Meermanno, Den Haag:
Bizarre boekbanden van Tom Lanoye

Museum Meermanno organiseert een tentoonstelling over de bijzondere boekbanden van Tom Lanoye naar aanleiding van zijn bekroning met de Gouden Ganzenveer (2007). De tentoonstelling heet ‘Het moet niet mooi worden.’ De boeken van Tom Lanoye en is te zien van 31 januari t/m 5 april 2009.

Vanaf zijn eerste uitgaven, in eigen beheer verspreid bij talloze optredens, heeft Lanoye het uiterlijk van zijn boeken mede bepaald. Zijn ontmoeting met bibliofielen, die zijn werk fraai lieten binden, bracht Lanoye op het idee van een uitzonderlijke vorm voor zijn boeken. Sindsdien werd van elke uitgave een beperkt aantal exemplaren met de hand gebonden door Handboekbinderij De Pers in Antwerpen. De materialen daarvan zijn verbazingwekkend divers, van staal tot tapijt en van perkament tot kokosmat.

De ook voor Nederland ‘gewone bibliofilie’ van het in leer gebonden boek laat Lanoye daarmee snel achter zich. Vanaf 1991 neemt Lanoye het heft in eigen handen en bepaalt hij het basisidee van deze luxe edities. ‘Het moet niet mooi worden’, is daarbij de richtlijn en er wordt korte metten gemaakt met alles dat zweemt naar ‘dat bibliofiele gedoe’. Intussen krijgen de boeken in opdracht van zijn uitgever Prometheus een gedegen typografische vormgeving die steeds in de vertrouwde handen was van Jan Willem Stas, Gert Dooreman en anderen.

De tentoonstelling zal deze voor Nederland ongewone boekobjecten van alle kanten laten zien en de bezoeker daarbij confronteren met dweilen, doe-het-zelfmaterialen, loden verzegelingen, aan stukken gesneden canvas banieren én met de moderne vormgeving van romans, essays en toneelstukken. Er worden in de tentoonstellingsperiode speciale bijeenkomsten georganiseerd over boekbinden en typografie en de auteur heeft toegezegd de eerste dag van april een speciaal optreden te komen geven.

Bij de tentoonstelling verschijnt een speciale, gelimiteerde uitgave HET MOET NIET MOOI WORDEN, met de teksten uit de tentoonstelling. De oplage van 45 exemplaren is genummerd en gesigneerd door Tom Lanoye. Prijs: Euro 50. Verkrijgbaar in de museumwinkel. (Museum Meermanno)