Morgen verschijnt: 'Een kleine storm' – Marian Boyer

Een vergrootglas op het schijnbaar onopvallende en soms verontrustende van ’gewone’ levens

Een lege fontein op een plein, op een willekeurige dag in de winter. Aan het pleintje bevinden zich een kiosk, een snackbar en een restaurant. Eens per week staat er een kraam met twee Afrikanen die houtsnijwerk verkopen. Dagelijks zit een oude vrouw op een bankje.
Bij nader inzien blijken sommige levens met elkaar verbonden door dat plein. Men koopt iets, levert iets af. Iemand spreekt een bekende, een ander mijdt die juist. Een vrouw blikt uit het raam en ziet haar ex-man.
Quasi-onopvallende levens, maar met de suggestie dat er meer aan de hand is dan je op het eerste gezicht zou vermoeden.

De negen verhalen in Een kleine storm spelen zich allen af in een kleine stad rond een plein, op nagenoeg hetzelfde uur. Ieder verhaal concentreert zich op een van de leden van deze gemeenschap. Ze staan stuk voor stuk model voor de vele onopgemerkte levens in deze tijd van over-exposure van het ‘bijzondere’ individu; een tijd waarin mensen, in de hoop op roem, zichzelf prijsgeven aan de openbaarheid. Anoniem blijven is verliezer zijn. Een kleine storm zet een vergrootglas op ogenschijnlijk onopvallende levens, en
plaatst daarmee het onooglijke in het brandpunt van onze belangstelling. (De Geus)

Tekstfragment:
De terugweg leggen ze kletsnat af. Ze voelen hun huid niet meer, alleen nog hun botten. Hun kleren hangen zwaar aan hun lichamen, de blower van de auto is tegen al het vocht niet opgewassen.
Net als op de heenweg praat Clarissa nauwelijks. Ze kijkt naar de elektriciteitspalen langs de weg, haar kleine hoofd volgt de draden die de palen ritmisch met elkaar verbinden.
Als ze voor de kiosk zijn uitgestapt bekijkt Clarissa haar omgeving. Kalm. Alsof ze niet kletsnat in de ijskoude wind staat te wachten tot de deur wordt geopend. Ze staat daar als een hond. Ingetogen.
Mijn god, denkt Ben, ik zou haar niet moeten binnenlaten, ik weet niet waar dit eindigt.

Marian Boyer, Een kleine storm. De Geus, 223 p., € 19,95. Vanaf 14 mei verkrijgbaar.

Recent

19 september 2018

Omdenken in optima forma

14 september 2018

Een meer van wanhoop

Literair Nederland - 10 jaar geleden

03 oktober 2008

Niet overtuigend maar wel sterk in het laatste deel
Recensie door Menno Hartman

Coen Peppelenbos debuteerde onlangs met de roman Victorie, een roman in drie delen. In het eerste deel wordt Merijn – broer van de hoofdpersoon – gevolgd nadat bekend is geworden dat de hoofdpersoon, Victor, dood is.

Het tweede deel van de roman gaat over Sarah. We volgen er de gedachten van een leraar Engels, die in zijn huis dit meisje vasthoudt, het vriendinnetje van Merijn en waarin duidelijk wordt dat deze Ten Haaf, Merijn gedood heeft door een grote steen naar hem te gooien, nadat hij hem met een camera had gezien.

Lees meer