Morgen verschijnt: 'Een kleine storm' – Marian Boyer

Een vergrootglas op het schijnbaar onopvallende en soms verontrustende van ’gewone’ levens

Een lege fontein op een plein, op een willekeurige dag in de winter. Aan het pleintje bevinden zich een kiosk, een snackbar en een restaurant. Eens per week staat er een kraam met twee Afrikanen die houtsnijwerk verkopen. Dagelijks zit een oude vrouw op een bankje.
Bij nader inzien blijken sommige levens met elkaar verbonden door dat plein. Men koopt iets, levert iets af. Iemand spreekt een bekende, een ander mijdt die juist. Een vrouw blikt uit het raam en ziet haar ex-man.
Quasi-onopvallende levens, maar met de suggestie dat er meer aan de hand is dan je op het eerste gezicht zou vermoeden.

De negen verhalen in Een kleine storm spelen zich allen af in een kleine stad rond een plein, op nagenoeg hetzelfde uur. Ieder verhaal concentreert zich op een van de leden van deze gemeenschap. Ze staan stuk voor stuk model voor de vele onopgemerkte levens in deze tijd van over-exposure van het ‘bijzondere’ individu; een tijd waarin mensen, in de hoop op roem, zichzelf prijsgeven aan de openbaarheid. Anoniem blijven is verliezer zijn. Een kleine storm zet een vergrootglas op ogenschijnlijk onopvallende levens, en
plaatst daarmee het onooglijke in het brandpunt van onze belangstelling. (De Geus)

Tekstfragment:
De terugweg leggen ze kletsnat af. Ze voelen hun huid niet meer, alleen nog hun botten. Hun kleren hangen zwaar aan hun lichamen, de blower van de auto is tegen al het vocht niet opgewassen.
Net als op de heenweg praat Clarissa nauwelijks. Ze kijkt naar de elektriciteitspalen langs de weg, haar kleine hoofd volgt de draden die de palen ritmisch met elkaar verbinden.
Als ze voor de kiosk zijn uitgestapt bekijkt Clarissa haar omgeving. Kalm. Alsof ze niet kletsnat in de ijskoude wind staat te wachten tot de deur wordt geopend. Ze staat daar als een hond. Ingetogen.
Mijn god, denkt Ben, ik zou haar niet moeten binnenlaten, ik weet niet waar dit eindigt.

Marian Boyer, Een kleine storm. De Geus, 223 p., € 19,95. Vanaf 14 mei verkrijgbaar.

Recent

17 januari 2018

Rusland, mijn Rusland

12 januari 2018

Voelen met verstand

Literair Nederland - 10 jaar geleden

21 januari 2008

Een verhalendebuut
door Bernadet

Het blijft altijd lastig een verhalenbundel te bespreken hoewel door deze verhalenbundel een rode draad loopt. Op de flaptekst staat: De personages in deze verhalen treden elke dag de wereld monter tegemoet, om dan altijd weer te ontdekken dat het leven tegenstrijdige eisen stelt. De situaties waarin ze terechtkomen zijn verwarrend – tragisch voor hen, vaak hilarisch voor de lezer.

Lees meer