13 mei 2009

Morgen verschijnt: 'Een kleine storm' – Marian Boyer

Een vergrootglas op het schijnbaar onopvallende en soms verontrustende van ’gewone’ levens

Een lege fontein op een plein, op een willekeurige dag in de winter. Aan het pleintje bevinden zich een kiosk, een snackbar en een restaurant. Eens per week staat er een kraam met twee Afrikanen die houtsnijwerk verkopen. Dagelijks zit een oude vrouw op een bankje.
Bij nader inzien blijken sommige levens met elkaar verbonden door dat plein. Men koopt iets, levert iets af. Iemand spreekt een bekende, een ander mijdt die juist. Een vrouw blikt uit het raam en ziet haar ex-man.
Quasi-onopvallende levens, maar met de suggestie dat er meer aan de hand is dan je op het eerste gezicht zou vermoeden.

De negen verhalen in Een kleine storm spelen zich allen af in een kleine stad rond een plein, op nagenoeg hetzelfde uur. Ieder verhaal concentreert zich op een van de leden van deze gemeenschap. Ze staan stuk voor stuk model voor de vele onopgemerkte levens in deze tijd van over-exposure van het ‘bijzondere’ individu; een tijd waarin mensen, in de hoop op roem, zichzelf prijsgeven aan de openbaarheid. Anoniem blijven is verliezer zijn. Een kleine storm zet een vergrootglas op ogenschijnlijk onopvallende levens, en
plaatst daarmee het onooglijke in het brandpunt van onze belangstelling. (De Geus)

Tekstfragment:
De terugweg leggen ze kletsnat af. Ze voelen hun huid niet meer, alleen nog hun botten. Hun kleren hangen zwaar aan hun lichamen, de blower van de auto is tegen al het vocht niet opgewassen.
Net als op de heenweg praat Clarissa nauwelijks. Ze kijkt naar de elektriciteitspalen langs de weg, haar kleine hoofd volgt de draden die de palen ritmisch met elkaar verbinden.
Als ze voor de kiosk zijn uitgestapt bekijkt Clarissa haar omgeving. Kalm. Alsof ze niet kletsnat in de ijskoude wind staat te wachten tot de deur wordt geopend. Ze staat daar als een hond. Ingetogen.
Mijn god, denkt Ben, ik zou haar niet moeten binnenlaten, ik weet niet waar dit eindigt.

Marian Boyer, Een kleine storm. De Geus, 223 p., € 19,95. Vanaf 14 mei verkrijgbaar.

Recent

16 oktober 2017

Nooit meer los van Indië

13 oktober 2017

Leven zonder moeder

12 oktober 2017

Een antikrimi

11 oktober 2017

De stijl tekent de man

Literair Nederland - 10 jaar geleden

22 oktober 2007

Klein boek zonder enige allure
Door Frans

Waarom gaf de commissie – Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek – aan Geert Mak de opdracht om het boekenweekgeschenk 2007 te schrijven? Vermoedelijk vanwege zijn succes met de dikke pil ‘In Europa’. Zou Mak daarom als onderwerp voor zijn boek de Galatabrug, die Europa met Klein-Azië verbindt, gekozen hebben?

Lees meer