20 februari 2013

Momenten van onverwacht geluk – Francesco Piccolo

Glimlachend herlezen

Recensie door Eeke Riegen

Een klein boekje, met een illustratie van een kopje dampende koffie op de omslag. Het doet lieflijk aan. Dat belooft wat, al voordat je het überhaupt hebt opengeslagen.  De achterflap vermeldt dat de auteur ‘met gevoel voor humor herkenbare scènes beschrijft, vrolijk stemmende gebeurtenissen, schandelijke genoegens en hilarische momenten uit het leven van alledag’. Het is dus geen roman maar het zijn korte anekdotes en beschrijvingen.

Herkenbaar zijn de scènes zeker. Een voorbeeld: ‘Ik vind het ook zo heerlijk als ik tegen haar zeg: ‘Schreeuw niet zo alsjeblieft, praat eens wat zachter…’ En zij antwoordt: ‘Ik schreeuw niet!!’ en dat zegt ze dan schreeuwend.’ Sommige beschrijvingen van hilarische momenten of schandelijke genoegens bestaan maar uit één zin, maar zijn daarom zeker niet minder treffend of leuk, zoals: ‘Toen de kanarie doodging’, ‘Wanneer mijn vrouw een T-shirt van mij aantrekt’ of ‘De augurk van mijn cheeseburger afhalen.’ Piccolo beschrijft momenten van onverwachts, maar alledaags geluk. Als lezer herken je die gebeurtenissen, gedachten, en ook de dingen die hij zegt, al houd je die meestal voor je:

‘Als je twee cadeaus krijgt is er altijd iemand die vraagt: “Welk vind je het mooist?” en dan antwoord je altijd: “Het zijn twee verschillende dingen.” Of ze wijzen wanneer er een duidelijk verschil is tussen de twee cadeaus, naar het lelijkste en vragen: “En vind je dit mooi?” en dan antwoord je: “Het is iets totaal anders.”’

Hilarische momenten komen ook veelvuldig voor, waardoor je je door het lezen steeds vrolijker voelt worden. Bovendien is het taalgebruik prachtig, en daarom alleen al is het een genot om dit boekje te lezen. Als kleine pareltjes spatten de mooi gekozen woorden van de bladzijden. De beschrijvingen zijn luchtig en vrolijkstemmend. Dit is een boekje dat uitermate geschikt is om er tussendoor af en toe even een stukje uit te lezen en het daarna weer even weg te leggen, je zit immers niet in een verhaal. Maar de scènes en gebeurtenissen die beschreven worden smaken naar meer. Gelukkig is het typisch iets om vaker in te kijken, om staand voor de boekenkast weer eens glimlachend een scène of een zin te herlezen. Je staat weer stil bij het feit dat de kleinste, alledaagse gebeurtenissen en dingen verantwoordelijk zijn voor het mooiste, meest onverwachte geluk.

Ten slotte beleeft de Rome-kenner nog extra plezier aan dit boekje: bijna alle scènes spelen zich af in Rome, en in sommige scènes worden ook specifieke plaatsen en straatnamen genoemd. De Rome-leek zegt dit niets, maar ach, wie kan zich niets voorstellen bij zonovergoten, kronkelende straatjes en steegjes die ruiken naar de zomer en waar je de scootertjes continu moet ontwijken?

Als je op zoek bent naar iets vrolijks, luchtigs, moois, waaruit je af en toe een stukje wil lezen om kleine momenten van onverwacht geluk te ervaren, dan is dit werkje van Piccolo zeker een aanrader.

 

Momenten van onverwacht geluk

Auteur: Francesco Piccolo
Vertaald door: Miriam Bunnik
Verschenen bij: Uitgeverij Wereldbibliotheek
Aantal pagina’s: 142
Prijs: € 15,90

Momenten van onverwacht geluk
Francesco Piccolo
ISBN: 9789028424951

Meer van Eeke Riegen:

26 februari 2015

Rake klappen

Over 'Ik vind het best ' van Per Petterson
14 november 2013

Over een matroos op leeftijd

Over 'Wachten op zee ' van Francesco Biamonti
22 mei 2013

Verzamelde film-essays

Over 'Buster Keaton lacht nooit ' van Arnon Grunberg

Recent

20 november 2017

Het leven ontwijken

Over 'Kraaien tellen' van Lucas de Waard
17 november 2017

Uitzichtloos leven in Unthank / Glasgow

Over 'Lanark' van Alasdair Gray
15 november 2017

Een portret in stukjes

Over 'Waarom ik mensen niet in mootjes hak' van Renske de Greef
14 november 2017

Diepe emoties in weloverwogen zinnen met originele beelden

Over 'Binnenplaats' van Joost Baars
13 november 2017

Een aaneenschakeling van mislukkingen?

Over 'We haten elkaar meer dan de Joden' van Els van Diggele

Verwant

20 februari 2013

Hoe de droom de werkelijkheid inhaalt en verstikt

Over 'De minachting' van Francesco Piccolo
20 februari 2013

Een bijbelse parabel 

Over 'Christus wordt weer gekruisigd' van Francesco Piccolo
20 februari 2013

Joy, ambitieuze maar lichtvoetige ´kunstroman´

Over 'Joy' van Francesco Piccolo