Moderne Amerikaanse verhalen

Volgende maand zal bij uitgeverij Atlas Moderne Amerikaanse verhalen verschijnen, samengesteld door Aart Hoekman en Emile Brugman. Een omvangrijke verzameling uit de gouden eeuw van het Amerikaanse korte verhaal. In deze reeks verschenen eerder Moderne Turkse verhalen, Moderne Roemeense verhalen en Moderne Russissche verhalen.

Het korte verhaal is kenmerkend voor de Amerikaanse literatuur. Elke Amerikaanse auteur lijkt zich thuis te voelen in het genre dat hem in staat stelt eerlijk en openhartig te zijn, authentiek en direct. Als iets Amerikaanse korte verhalen typeert dan is het wel het gebrek aan ironische distantie. In deze bundel is gekozen voor schrijvers die een verhaal vertellen die een gewoon leven leiden, niet hoogdravend of bijzonder. Ze worden rauw en onverholen geschreven, hun leven wordt niet mooier gemaakt dan het is. Eerlijk, oprecht. En dus komen we veel geweld tegen, alcoholisme, sexueel misbruik, huwelijksproblemen, ziekte en uitzichtsloosheid. Het zijn verhalen die beklijven, alsof we het zelf hebben meegemaakt. Ze zijn zo overtuigend geschreven dat de lezer direct verwantschap voelt, herkenbaarheid. Het worden ónze levens, ónze zorgen. Naast veel inmiddels klassieke verhalen van beroemde naoorlogse auteurs als John Cheever, Raymond Carver, Tim O’ Brien en Richard Ford zijn ook minder bekende maar minstens zo aangrijpende verhalen van onde andere Eudora Welty, Richard Bausch, Adam Haslett en Kevin Canty in de bundel opgenomen.

Recent

22 februari 2018

Boek van een ramp

19 februari 2018

Spiegels van de tijd

14 februari 2018

Gedenkteken in woorden

Literair Nederland - 10 jaar geleden

25 februari 2008

Indrukwekkend verhaal

Door Bernadet

De overgave is na De zwarte met het witte hart en Een schitterend gebrek de derde historische roman van Arthur Japin die een mengeling is van fictie en non-fictie. Het verhaal is gebaseerd op de geschiedenis van Cynthia Ann Parker (zij staat ook op de voorkant van het boek) Als kind groeide zij op bij de familie Parker die na een lange reis vol beproevingen een nieuw bestaan probeerden op te bouwen in Texas.

Lees meer