Moderne Amerikaanse verhalen

Volgende maand zal bij uitgeverij Atlas Moderne Amerikaanse verhalen verschijnen, samengesteld door Aart Hoekman en Emile Brugman. Een omvangrijke verzameling uit de gouden eeuw van het Amerikaanse korte verhaal. In deze reeks verschenen eerder Moderne Turkse verhalen, Moderne Roemeense verhalen en Moderne Russissche verhalen.

Het korte verhaal is kenmerkend voor de Amerikaanse literatuur. Elke Amerikaanse auteur lijkt zich thuis te voelen in het genre dat hem in staat stelt eerlijk en openhartig te zijn, authentiek en direct. Als iets Amerikaanse korte verhalen typeert dan is het wel het gebrek aan ironische distantie. In deze bundel is gekozen voor schrijvers die een verhaal vertellen die een gewoon leven leiden, niet hoogdravend of bijzonder. Ze worden rauw en onverholen geschreven, hun leven wordt niet mooier gemaakt dan het is. Eerlijk, oprecht. En dus komen we veel geweld tegen, alcoholisme, sexueel misbruik, huwelijksproblemen, ziekte en uitzichtsloosheid. Het zijn verhalen die beklijven, alsof we het zelf hebben meegemaakt. Ze zijn zo overtuigend geschreven dat de lezer direct verwantschap voelt, herkenbaarheid. Het worden ónze levens, ónze zorgen. Naast veel inmiddels klassieke verhalen van beroemde naoorlogse auteurs als John Cheever, Raymond Carver, Tim O’ Brien en Richard Ford zijn ook minder bekende maar minstens zo aangrijpende verhalen van onde andere Eudora Welty, Richard Bausch, Adam Haslett en Kevin Canty in de bundel opgenomen.

Recent

17 juli 2018

Legenden en leven

Literair Nederland - 10 jaar geleden

03 oktober 2008

Niet overtuigend maar wel sterk in het laatste deel
Recensie door Menno Hartman

Coen Peppelenbos debuteerde onlangs met de roman Victorie, een roman in drie delen. In het eerste deel wordt Merijn – broer van de hoofdpersoon – gevolgd nadat bekend is geworden dat de hoofdpersoon, Victor, dood is.

Het tweede deel van de roman gaat over Sarah. We volgen er de gedachten van een leraar Engels, die in zijn huis dit meisje vasthoudt, het vriendinnetje van Merijn en waarin duidelijk wordt dat deze Ten Haaf, Merijn gedood heeft door een grote steen naar hem te gooien, nadat hij hem met een camera had gezien.

Lees meer