Agenda

Minke Douwesz wint Anna Bijns prijs 2012 en Rachel Cusk bijt spits af Anna Bijns lezing

Door Ingrid van der graaf

Vorige week (13 nov.) werd bekend dat Minke Douwesz met haar roman Weg (Van Oorschot 2009) de Anna Bijnsprijs 2012 heeft gewonnen. De jury, bestaande uit Liddie Austin, Arjen Fortuin, Herman Pleij en voorzitter Wouke van Scherrenburg, noemt haar roman ‘de beste door een vrouwelijke auteur geschreven prozatitel van de afgelopen vier jaar’.

’De durf waarmee Douwesz haar personages in elke scène nog wat verder in de misère duwt, maakt Weg tot een fascinerend, spannend en razend knap boek’, aldus de jury. Weg is de tweede roman van Minke Douwesz waarmee zij in 2009 ook de Opzij Literatuurprijs won. Zij krijgt tijdens de uitreiking van de prijs een trofee en een bedrag van tienduizend euro.

Andere genomineerden waren Saskia de Coster, Elke Geurts, Vonne van der Meer, Charlotte Mutsaers en Carolina Trujillo.

De Anna Bijns Prijs wordt elke twee jaar uitgereikt, en gaat afwisselend naar proza en poëzie. In 2009 ging de prijs naar Tjitske Jansen voor de dichtbundel Koerikoeloem. In 2007 ging de prijs voor proza naar Wanda Reisel en haar boek Witte Liefde.

Naast het toekennen van de tweejaarlijkse Anna Bijns prijs heeft de stichting besloten met een jaarlijkse lezing sprekers met een vernieuwende kijk op de rol van de vrouw in de literatuur, zowel vanuit historisch als hedendaags perspectief, voor het voetlicht te brengen. De eerste editie van deze lezingenreeks vindt plaats op donderdag 22 november aanstaande. Door gerenommeerde sprekers uit het buitenland uit te nodigen, wil de stichting het nog immer actuele discours rondom ‘vrouwen en literatuur’ in een internationale context plaatsen.

De Britse schrijfster Rachel Cusk zal met haar lezing The Aftermath of Women’s Writing de spits afbijten. Cusk schreef onder meer In het land van moeders, Arlington Park en De Bradshaw-variaties. Door het tijdschrift Granta werd zij verkozen tot een van de twintig beste jonge Britse auteurs van dit moment. Zij stelt in haar oeuvre  taboes rondom vrouw-zijn en man-vrouw verhoudingen op een intelligente, genadeloze en provocerende manier aan de orde. In haar lezing daagt zij vrouwelijke auteurs uit om hun comfort zone te verlaten en, waar nodig, hun vrouwelijke verworvenheden te laten vallen ten behoeve van literatuur die ertoe doet.

De presentatie van de avond is in handen van Isolde Hallensleben.

Datum:     donderdag 22 november 2012
Aanvang:  20.00 uur
Toegang:  gratis
Locatie:    De Rode Hoed, Keizersgracht 102, Amsterdam
Aanmelden (noodzakelijk): info@rodehoed.nl