Agenda

Middernachtsberg – Jean Marie Blas de Roblès

De alleenstaande Rose komt met haar zoontje Paul in een rustig flatgebouw in Lyon te wonen. Ze sluiten vriendschap met de zonderlinge oude buurman Bastien, die gefascineerd is door het boeddhisme. Ze hebben niet door dat de andere bewoners de buurman Bastien op afstand houden. Paul raakt gefascineerd door de oude man die droomt van een reis naar Tibet.

Als Paul later een roman schrijft over zijn jeugd en zijn moeder vraagt de hoofdstukken te becommentariëren, blijkt dat Rose en hij heel anders op die jaren in Lyon terugkijken. En dan komen ook de oorlogsgeheimen van Rose’s moeder en die van Bastien aan het licht.

‘Met eenzelfde overtuigende beheersing als in Waar de tijgers thuis zijn creëert Blas de Roblès opnieuw een spannende kijk op de wereld, zij het op veel kleinere schaal. Hoofdstuk na hoofdstuk haalt hij de bodem onder de voeten van de lezer weg.’

Jean Marie Blas de Roblès (1954), filosoof, uitgever en auteur  werd in Algerije geboren en doceerde literatuurwetenschap in China, Brazilië, Italië, Tibet en Taïwan. Jaarlijks geeft hij ook een collectie van archeologische werken (Archéologies) en het tijdschrift Aouras uit. Zijn werk wordt wel vergeleken met het magisch-realisme van Borges, Calvino of Eco, maar met een eigen en eigentijdse toon.

Op 16 mei spreekt Margot Dijkgraaf met Blas de Roblès bij Maison Descartes over zijn laatste twee romans Waar de tijgers thuis zijn en Middernachtsberg, Amsterdam, 20.00 uur (voertaal: Frans).

Op 17 mei wordt Middernachtsberg gepresenteerd in Brussel bij Passa Porta, aanvang 20 uur (voertaal: Frans).

 

Middernachtsberg

Auteur: Jean Marie Blas de Roblès
Vertaald door: Karina van Santen en Martine Vosmaer
Verschenen bij: Uitgeverij Aillantus
Prijs: € 17,95