Menno Wigman nieuwe stadsdichter van Amsterdam

Donderdag jl. werd  de nieuwe stadsdichter van Amsterdam, gekozen door het Amsterdamse stadsdeel Centrum, bekend gemaakt. Menno Wigman (1966) zal voor de komende twee jaar de stad en de gebeurtenissen in de stad in dichtvorm becommentariëren en boekstaven. Wigman is hiermee de vijfde stadsdichter en daarmee de opvolger  van F. Starik, Mustafa Stitou, Robert Anker en Adriaan Jaeggi (1963-2008).

Het eerste optreden van Wigman als stadsdichter was direct vrijdagavond 27 januari al, tijdens VerseBeats 2.0 in The Sugar Factory. Deze avond nam burgemeester Eberhard van der Laan afscheid van Starik en stelde Roeland Rengelink, lid van het Dagelijks Bestuur stadsdeel Centrum, de nieuwe stadsdichter officieel aan. Waarbij Wigman zijn eerste gedicht in deze nieuwe functie voordroeg:

Waar ik woon

Het sneeuwt. De grachten zijn, al sneeuwt het, goor.
Het afvalwater, lees je, zit vol coke.
De heupen van de stad zijn warm en vol.
Een dronken Duitser geeft een pakje door.
Drugs hebben honger. Onze driften ook.

Het sterft van meisjes, mooi en slim en strak,
die eeuwig als de Amstel naar de stad
toe trekken, koppig is hun stroom en steil
hun droom van hartstocht en een beter bed.
Zo ruikt elk uur naar seks en intellect.

Het sneeuwt. De kroegen zijn vol kansgezichten.
Drugs hebben honger. Onze lusten ook.
Wat ik niet kréég. Wat ik niet nám. De stad
waar ik de liefde openreet en steeds
gedichten schreef, die stad heet Amsterdam.

Wigman won tien jaar geleden de Jan Campert-prijs en de gedichtendagprijs voor Zwart als Kaviaar. Onlangs verscheen van hem Mijn naam is legioen.

 

Recent

17 juli 2018

Legenden en leven

Literair Nederland - 10 jaar geleden

19 juli 2008

De andere kant van de Caribbean

Met De prijs van de zee laat Erich Zielinski zijn lezers een andere kant van de Caribische samenleving zien dan die uit de toeristische brochures. Er is meer onder de zon op Playa Frans dan een wit strand en een blauwe zee. Zielinski, die in 2004 debuteerde met De Engelenbron, laat ook in deze spannende roman de personages tot leven komen met een grote mate van compassie en zonder enig oordeel.

Lees meer