Ineke Sluiter – Meer Klassiekste Klassiekers

Meer klassiekste klassiekers

Door Benno Zuidenga

Een hoorcollege over de grote Griekse teksten in oorlogstijd

Deze audio-cd bevat een hoorcollege over de teksten die geschreven zijn door de grote bekende Griekse schrijvers zoals Sophocles, Plato en Euripides. Dit hoorcollege wordt gegeven door professor dr. Ineke Sluiter. Zij weet de Griekse en Latijnse teksten te behandelen tot een begrijpelijk en af en toe komisch geheel.

Het eerste college begint met een uitleg over de dertigjarige oorlog tussen Sparta en Athene, de Peloponnesische oorlog. Hoofdstuk twee van het eerste college vertelt het verhaal over het conflict tussen koning Creon en Antigone. Het verhaal wil dat koning Creon Antigone veroordeelt tot de doodstraf omdat zij haar broer eervol wil begraven, tegen de wens van de koning in. Koning Creon kan alleen de orde handhaven in Thebe als iedereen – ook zijn geliefde nicht – de wet respecteert. Sluiter vertelt heel helder over deze tragiek. Zo nu en dan verduidelijkt Sluiter de gebeurtenissen door deze te vergelijken met voorbeelden uit het heden. De Griekse tragedies werden in de vijfde eeuw voor Christus verteld door middel van een theaterstuk met acteurs en een achtergrondkoor.
In hoofdstuk drie komt de vraag aan bod wie er nu gelijk heeft in deze kwestie. De positie van Creon als staatsman – hij die de wetten moet handhaven – of daar tegenover het menselijke gezicht van Antigone die het individuele geweten van de mens representeert.

In het tweede college vertelt Sluiter over begrippen als macht en rechtvaardigheid in het vijfde eeuwse Athene. Zij laat zich inspireren door de Atheense legeraanvoerder en geschiedschrijver Thucydides en door Plato, de Griekse filosoof en schrijver van zeer vele dialogen over verschillende onderwerpen.

Eén van de drie grote tragediedichters uit de vijfde eeuw was Euripides. Hij was goed bevriend met Sophocles. In het derde hoorcollege luisteren we naar de door Euripides geschreven tragedie over de Trojaanse vrouwen, hoofdzakelijk de lotgevallen van
Koningin-moeder Hecuba van Troje en Cassandra de dochter van Hecuba en koning Priamus, de koning van Troje. Alle Trojaanse mannen zijn uitgemoord in de oorlog en alleen de Trojaanse vrouwen zijn nog overgebleven.

Na alle oorlogsellende en grote tragedies worden we in het laatste hoorcollege meegenomen naar een wat vrolijker onderwerp; de Antieke Komedies van de blijspeldichter en schrijver Aristophanes. De oude Griekse blijspelen hadden merendeels een politieke tint en gingen over oorlog en vrede. Aristophanes schreef satirische blijspelen wat gepaard ging met een dosis Griekse zelfspot. In het laatste hoorcollege van deze luister-cd wordt op een vrolijke manier beschreven hoe in de Griekse blijspelen de politiek en heersers op de hak werden genomen. Vooral het verhaal over de seksstaking in zijn Lysistrata in het allerlaatste hoofdstuk. Hierin wordt beschreven hoe de vrouwen als echtgenote in staking gaan om de vrede af te dwingen. Aristophanes omschrijft hoe de vrouwen zich in allerlei bochten moeten wringen om niet aan de sekswensen van de mannen toe te hoeven geven. Ook de ongemakken van de mannen als gevolg van de seksloze periode, zijn op een komische manier vertaald en verteld door Ineke Sluiter.
In mei 2009 vond een soortgelijk voorval in Kenia plaats. Met een seksboycot wilden de vrouwen hun politieke leiders onder druk zetten om vrede te sluiten. In de nieuwsberichten hierover werd een vergelijking getrokken met de seksstaking uit de Griekse geschiedenis.

Prof. dr. Ineke Sluiter studeerde af aan de Vrije Universiteit van Amsterdam in de Griekse en Latijnse taal en cultuur. Sinds september 1989 is zij verbonden aan de Universiteit van Leiden als hoogleraar Griekse taal en letterkunde. Zij vertelt in dit hoorcollege op een interessante en duidelijke manier over antieke literatuur en over de antieke en moderne ideeën over taal, van grammatica tot de vrijheid van meningsuiting. In deze hoorcolleges weet zij de Griekse literatuur en toneelstukken te vertalen tot een voor ieder te begrijpen geheel en zij legt een interessante link tussen onze moderne tijd en de Griekse late vijfde eeuw voor Christus.
Zij verstaat de kunst om u mee te nemen naar het oude Griekenland van meer dan 2.500 jaar geleden.

 

Prijs: CD € 34,95 (4 CD’s), MP3 € 27,95

Omslag Meer Klassiekste Klassiekers - Ineke Sluiter
Meer Klassiekste Klassiekers
Ineke Sluiter
een hoorcollege over tragedies, komedies en geschiedschrijving in oorlogstijd
Verschenen bij: Home Academy Publishers B.V.
ISBN: 9789085300403
Prijs: € 0,00

Om Literair Nederland draaiende te houden, zijn wij afhankelijk van vrijwillige bijdragen. U kunt ons steunen via de rode knop. Waarvoor onze hartelijke dank!

Recent

Enorme liefde voor de natuur in al haar verscheidenheid
27 mei 2024

Enorme liefde voor de natuur in al haar verscheidenheid

Over 'Iemand moest het doen' van Sanne Huysmans
Meekijken van proloog tot bezemwagen
25 mei 2024

Meekijken van proloog tot bezemwagen

Over 'Het grote wielrenboek' van Susanne Roos
Literatuur als instrument voor zelfontdekking
22 mei 2024

Literatuur als instrument voor zelfontdekking

Over 'Hij/hem – Een ABC van regenboogboeken' van Redactie: Eric de Rooij, Coen Peppelenbos en Doeke Sijens
Hedendaags liefdesverhaal gebaseerd op een mythe
21 mei 2024

Hedendaags liefdesverhaal gebaseerd op een mythe

Over 'Meisje ontmoet jongen ' van Ali Smith
Zwijgen als vorm van zelfbehoud
20 mei 2024

Zwijgen als vorm van zelfbehoud

Over 'Wat wij verzwijgen' van Aisha Dutrieux