Maurice Swirc wint Brusseprijs 2023

door Ingrid van der Graaf

Afgelopen zaterdagnacht werd in het radioprogramma Met het Oog op Morgen bekendgemaakt dat Maurice Swirc met zijn boek De Indische doofpot de Brusseprijs 2023 heeft gewonnen. In het 664 pagina’s tellende boek onderzoekt Swirc waarom Nederlandse oorlogsmisdaden in Indonesië nooit vervolgd zijn. Het is het eerste boek over Nederlandse oorlogsmisdaden dat is geschreven vanuit een historisch juridische invalshoek en laat gedetailleerd zien hoe groot de impact van de Indische doofpot op onze rechtsstaat was.

Uit het juryrapport:
‘In een tijd waarin het koloniale verleden van Nederland opnieuw
bevraagd wordt, vormt het een belangrijk naslagwerk dat niet alleen uitlegt wat zich heeft afgespeeld, maar vooral ook hoe het allemaal kon gebeuren. De auteur laat met zijn boek zien dat het geweld in het Nederlandse optreden in Nederlands-Indië systematisch en ‘gewoon’ was. Het was de cultuur. De maatschappelijke betekenis van dit boek is dan ook groot omdat het nieuwe inzichten biedt. Het boek houdt ons allen een spiegel voor.’ 

Maurice Swirc is onderzoeksjournalist. Hij is gespecialiseerd in mensenrechten en rechtshistorische onderwerpen. Hij schrijft  voor o.a. De Groene Amsterdammer en NRC.  

Overige genomineerden waren:

Jan-Hein Strop en Stefan Vermeulen – Sywerts miljoenen – De jacht op het mondkapjesgoud
Ineke Noordhoff – Ontaard land
Arjen van Veelen – Rotterdam – Een ode aan inefficiëntie
Judith Koelemijer – Etty Hillesum – Het verhaal van haar leven

De Brusseprijs bestaat sinds 2006 en is een initiatief van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. De prijs is vernoemd naar journalist M.J. Brusse, die tientallen jaren reportages en feuilletons schreef, onder meer voor de Nieuwe Rotterdamse Courant. Later deze maand is de 150e geboortedag van Brusse. Aan de prijs is een oorkonde en een geldbedrag van €10.000 verbonden. 

 

 

Om Literair Nederland draaiende te houden, zijn wij afhankelijk van vrijwillige bijdragen. U kunt ons steunen via de rode knop. Waarvoor onze hartelijke dank!

Recent

Literair Nederland - 10 jaar geleden

18 april 2014

Kan de échte Badr Hari nu opstaan?

 

Bad Boy is alweer de zesde roman van de Marokkaans-Nederlandse schrijver Abdelkader Benali. Een bezige bij, die, naast talloze romans, binnen 8 jaar een oeuvre heeft geschapen van reisverhalen, toneelstukken, columns, brieven en een gedichtenbundel. Naast het schrijven doet Benali regelmatig uitstapjes naar de tv-wereld.

Dit delen: