Marente de Moor winnares 25e AKO Literatuurprijs

door Ingrid van der Graaf

Dat Marente de Moor (1972) gisteravond de 25e AKO Literatuurprijs 2011 won met haar roman De Nederlandse maagd, was een welhaast schokkende verrassing voor velen en niet in het minst voor haar zelf.

De jury, voorgezeten door politicus Ernst Hirsch Ballin, omschreef haar boek als een; ‘geraffineerd opgebouwd verhaal met poetische zinnen en metaforen, een verhaal over dreiging en ondergangen met morele spanningsvelden’. De uiteindelijke keuze van de jury werd als volgt gemotiveerd: ‘In het winnende boek worden grenzen opgezocht: wanneer kun je nog een keuze maken, wanneer is die opgelegd? Een subtiele en zinnelijke roman over de littekens die een oorlog achter kan laten, met een zeggingskracht die nu nog relevant is.’

Marente de Moor had absoluut niet verwacht te zullen winnen en was niet voorbereid op het in ontvangst nemen van de prijs. Nadat zij het podium bereikt had sprak ze enigszins bewogen: ‘Ik ben me rot geschrokken.’ Waarna zij het enige dat haar te binnen schoot – een term uit de schermsport: het recht van aanval – tot dankwoord verwerkte. Het recht van aanval is een recht dat je nooit zelf, als je deelneemt aan een wedstrijd, kunt nemen. Een jury en een scheidsrechter nemen die beslissing. ‘Ik ben deze jury zeer dankbaar dat ze mij het recht van aanval hebben gegeven.’ Aldus De Moor. Mooier kan niet worden aangeven  dat deze prijs niet uitnodigt op de lauweren te gaan rusten, maar integendeel uitnodigd ‘tot de aanval’ over te gaan en meer literair werk te creeeren.

De Nederlandse maagd is De Moors tweede roman. Ze debuteerde in 2007 met De overtreder. De moeder van De Moor, Margriet de Moor won de AKO Literatuurprijs in 1992. Zij won met het boek Eerst grijs dan wit dan blauw.
Aan de AKO-prijs is een bedrag van 50.000 euro verbonden. De bekroning was zeker een verrassing voor Peter Buwalda. Zijn roman Bonita Avenue leverde hem negen nominaties op (waarvan drie prijzen) en voor de AKO Literatuurprijs werd hij als de grootste kanshebber gezien.

De andere genomineerden waren Jeroen Brouwers met Bittere bloemen, Peter Buwalda met Bonita Avenue, Marja Pruis met Kus me, straf me, Arnon Grunberg met Huid en haar en P.F. Thomése met De weldoener.

Elsbeth Etty besprak De Nederlandse maagd voor NRC Handelsblad. Haar bespreking leest u hier.

 

Recent

Literair Nederland - 10 jaar geleden

18 juli 2008

Leven na een moord

Door Pauline van der Lans

Zoals de in het begin van de serie Desperate Housewives overleden Mary Alice Young met een alziende blik de gebeurtenissen in Wisteria Lane weergeeft, zo vertelt in Alice Sebolds roman De wijde Hemel de vermoorde tiener Susie Salmon hoe het haar achterblijvers vergaat.

Lees meer