28 februari 2013

Man van de wereld – Erik Nieuwenhuis

‘In ieder leven zit een roman’

Recensie door Niels Nijborg

‘In ieder leven zit een roman’

Recensie door Niels Nijborg 

‘Maar weinig mensen weten precies hoe het zo gekomen is met Michael Bernache.’ De eerste zin belooft dat er heel wat met Michael Bernache gaat gebeuren. Die ‘normale kerel’ gaat iets doen wat niemand verwacht: ‘Maar wat weet je van de mensen?’ De proloog van Man van de wereld van Erik Nieuwenhuis maakt de lezer nieuwsgierig naar deze humorvolle kritiek op het moderne leven.

Man van de wereld is de tweede roman van Erik Nieuwenhuis en gaat over Michael, die op een grote luchthaven mensen vervoert in een elektrisch karretje. Hij is niet ambitieus, Michael wil voornamelijk rustig leven. Hij is even in de war geweest na de dood van zijn ouders en probeert sindsdien al te heftige gevoelens te voorkomen, daarom slikt hij ook diazepam. Samen met collega Jamal heeft hij een illegaal handeltje in vliegtuigmaaltijden en chat hij regelmatig op internet, waar hij zijn ongezouten mening over allerlei zaken anoniem kan geven (de lezer kan achter het pseudoniem van Michael te komen). En via een datingsite heeft hij contact met Nina, die van experimenten houdt, maar hij wil trouwen met de Russische stewardess Ljoeba, zodat hij met haar en haar zoontje een gezin kan vormen.

Alles gaat zijn gangetje totdat Michael de schrijver Robert Benssen in zijn karretje krijgt. Hij zet Michael aan het denken met de uitspraak: ‘In ieder leven zit een roman, …’ Dit leidt ertoe dat Michael knopen gaat doorhakken in zijn leven. Hij trouwt met Ljoeba en ze gaan samenwonen, het illegale handeltje wordt steeds groter en er ligt misschien een promotie in het verschiet. Het is gedaan met zijn rustige leventje.

Nieuwenhuis weet de lezer regelmatig een glimlach op de mond te toveren met de scènes uit het leven van Michael. Zeker gedurende de schrijfcursus van Benssen ergens in de totaal verregende Ardennen is hij goed op stoom. Maar uiteindelijk is het boek een kritiek op de hedendaagse samenleving. Michaels gedoe met de buitenlandse bruid versus de datingsitedame, het illegale handeltje en de extreme uitspraken in de chatroom, zijn kenmerkend voor het gebrek aan moraal van veel mensen in Nederland. Het is niet belangrijk wat je doet, het is belangrijk dat je niet betrapt wordt. Leven volgens regels en staan voor je keuzes, maken het leven nodeloos ingewikkeld. Zodra Michael besluit om iets met zijn leven te gaan doen en keuzes te maken loopt alles dan ook in het honderd. Hij is gewend aan zijn rustige, makkelijke leventje. En daarvan is hij zich bewust. En hij weet ook dat zijn kwaal niet strikt persoonlijk is, maar dat ze heerst in heel Nederland. Hij barst aan het einde van het boek uit in een paginalange litanie over alles wat vroeger goed was en tegenwoordig mis is:

‘Wanneer zijn radiopresentatoren allemaal gaan schreeuwen alsof het aankondigen van een nieuw nummer van het miljoenste zangeresje dat een paar jaar later dood in bed of bad gevonden wordt even spectaculair is als het neerstorten van de Hindenburg? Wanneer zijn quizkandidaten van bedeesde en wereldvreemde provincialen veranderd in zelfbewuste fuifnummers, wanneer is het overal en elke dag carnaval geworden?’

Een messcherpe en hilarische opsomming. Aan de hand van het leven van Michael laat Nieuwenhuis zien hoe het er tegenwoordig aan toe gaat in van de Nederlandse samenleving. In die zin is Man van de wereld zeer vergelijkbaar met Het diner van Herman Koch. Alleen heeft Nieuwenhuis niet de wezenloze stijl van Koch, Nieuwenhuis schrijft met humor.

 

Man van de wereld

Auteur: Erik Nieuwenhuis
Verschenen bij: Uitgeverij Thomas Rap
Aantal pagina’s: 320
Prijs: € 18,90

Man van de wereld
Erik Nieuwenhuis
ISBN: 9789400401655

Meer van Niels Nijborg:

2 december 2013

Sympathiek boek 

Over 'Een dag om aan de balk te spijkeren ' van Rinus Spruit
27 mei 2013

Zo mooi dat het bijna pijn doet

Over 'Het verhaal van Chirbet Chiz’a ' van S. Yizhar
25 maart 2013

Recensie door Niels Nijborg

Over 'Geschiedenis van een berg ' van Peter Verhelst

Recent

20 november 2017

Het leven ontwijken

Over 'Kraaien tellen' van Lucas de Waard
17 november 2017

Uitzichtloos leven in Unthank / Glasgow

Over 'Lanark' van Alasdair Gray
15 november 2017

Een portret in stukjes

Over 'Waarom ik mensen niet in mootjes hak' van Renske de Greef
14 november 2017

Diepe emoties in weloverwogen zinnen met originele beelden

Over 'Binnenplaats' van Joost Baars
13 november 2017

Een aaneenschakeling van mislukkingen?

Over 'We haten elkaar meer dan de Joden' van Els van Diggele