Agenda

Maison Descartes – ontmoeting met Emmanuel Carrère

Woensdag 1 april ? 20.00 uur. Tarieven: 6 / 4,5 / 3,5 euro
Informatie en reservering: Danielle Bourgois, d.bourgois@maisondescartes/ 020 531 95 35

Gesprek met Isabelle Mallez, directrice van het Maison Descartes, ter gelegenheid van het verschijnen van de Nederlandse vertaling van Un roman russe ? Een Russische roman (vertaling van Marianne Kaas).

Een Russische roman bestaat uit verschillende verhalen die met elkaar verweven zijn. Emmanuel Carrère gaat naar het kleine Russische stadje Kotelnitch om het leven van zijn opa te onderzoeken. Een Russische roman is zowel een zoektocht naar zijn wortels en een notitieboekje, als een verhaal over een nieuwtje en een tedere hartstocht. Een Russische roman is een compact en boeiend autobiografisch werk.

Emmanuel Carrère (geboren in 1957) is de kleinzoon van Russische immigranten en oud?student politicologie. Hij was eerst filmrecensent voor Positif en Télérama voordat zijn eerste boek, Bravoure, in 1984 verscheen. Hij werd gefascineerd door de inmenging van het bovennatuurlijke in de werkelijkheid en schreef één van zijn bekendste werken, L’adversaire, over de affaire Jean?Claude Romand. Dit boek is in 2002 door Nicole Garcia bewerkt tot film. In 2003 kruipt hij zelf in de rol van regisseur en regisseert hij Retour à Kotelnitch, dat hij later heeft bewerkt tot het boek Un roman russe. Twee jaar later stapt hij over op fictie met La Moustache.
De avond is in het Frans.
(Maison Descartes, www.maisondescartes.com)