22 september 2009

Maike Meijer en Margôt Ros winnen Lira Scenarioprijs 2009

Maike Meijer en Margôt Ros hebben de Lira Scenarioprijs 2009 gewonnen voor het satirische televisiedrama Toren C. Dit heeft de juryvoorzitter Hedy d’Ancona bekendgemaakt in het West-Indisch Huis te Amsterdam.

De Lira Scenarioprijs 2009 is uitgereikt aan het beste Nederlandse satirische televisiedrama dat in de periode van 2005 tot en met 2008 is uitgezonden. De winnaars ontvangen samen € 15.000,-.

De jury zegt onder meer over Toren C: “ De productie moet het uiteraard van taal hebben, maar is tegelijk uitgesproken beeldend. Kijken is minstens zo belangrijk als luisteren. Toren C onderscheidt zich het meest van de andere genomineerden door een uitgesproken vrouwelijk perspectief. De maaksters en hun personages gooien de vrouwelijkheid er met geweld in, van lijf tot vals gedrag. Met illusies over de vrouw als betere menssoort maken ze korte metten.”

Toren C vertelt over een bedrijvencomplex waarin zich een privékliniek, een sauna, een Japans restaurant en op de dertiende verdieping een manege bevinden. Er werken mensen die elkaar niet hebben uitgezocht. Zoals op elke werkvloer leidt dat tot spanningen en pijnlijke situaties. In sketchvorm passeren scènes en types die, extreem en absurdistisch, veel over menselijk tekort, machtsstrijd en -misbruik, arrogantie, modieuze flauwekul duidelijk maken.

De drie nominaties voor de Lira Scenarioprijs 2009 waren:
Maike Meijer en Margôt Ros voor Toren C (VPRO)
Dennis van de Ven, Jeroen van Koningsbrugge en Nico Dijkshoorn voor Draadstaal (VPRO)
Karen van Holst Pellekaan, Martin van Waardenburg en Johan Timmers voor Klein Holland (VPRO)

De Jury van de Lira Scenarioprijs 2009 bestaat uit Hedy d’Ancona (voorzitter), Jean-Pierre Geelen, Walter van der Kooi en Peter Römer.

Lira Scenarioprijs
Sinds 1993 reikt de Stichting Literaire Rechten Auteurs (Lira) elke twee jaar de Lira Scenarioprijs uit. In 2009 wordt de Lira Scenarioprijs voor de negende maal uitgereikt. Eerdere winnaars waren Wim T. Schippers, Arthur Japin, Tamara Bos, Maria Goos, Ger Beukenkamp, Mieke de Jong, het duo Alma Popeyus en Hein Schütz en Frank Ketelaar.

(Bron: www.lirascenarioprijs.nl, foto: (c) Taco Anema)

Recent

15 november 2017

Een portret in stukjes

Literair Nederland - 10 jaar geleden

19 november 2007

Net niet spannend genoeg
Door Fatima Bajja

Het lijkt alsof Sylvia Houweling alles heeft wat haar hartje begeert. Ze is getrouwd met Eddie Kronenburg, heeft twee kinderen en woont in een prachtig huis in Amsterdam-Zuid. Toch is het allemaal niet zo mooi als het lijkt. Eddie werkt namelijk in de onderwereld, hij is verantwoordelijk voor het transport van drugs.

Lees meer