Agenda

Longlist Libris Literatuurlijst 2013

Het is altijd weer leuk te weten welke titels in aanmerking komen voor de Libris Literatuurlijst. Hier de longlist 2013 die de jury, onder voorzitterschap van Clairy Polak samenstelde.

Van de onderstaande longlist staat van bijna alle titels een recensie op literaire sites die, door te klikken op de titel, hier te lezen zijn.

Stefan van Dierendonck – En het regende brood, Thomas Rap
Rob van Essen – Alles komt goed, Atlas Contact
Esther Gerritsen – Dorst, De Geus
Saskia Goldschmidt – De hormoonfabriek, Cossee
Arnon Grunberg – De man zonder ziekte, Nijgh & Van Ditmar
Kees ’t Hart – Hotel Vertigo, Querido
Oek de Jong – Pier en oceaan, Atlas Contact
Mensje van Keulen – Liefde heeft geen hersens, Atlas Contact
Sipko Melissen – Een kamer in Rome, Van Oorschot
Edzard Mik – Mont Blanc, De Bezige Bij
Nelleke Noordervliet – Vrij man, Atlas Contact
Elvis Peeters – Dinsdag, Podium
Peter Terrin – Post Mortem, De Arbeiderspers
Anton Valens – Het boek Ont, Atlas Contact
Joost Vandecasteele – Massa, De Bezige Bij
Christophe Vekeman – Een uitzonderlijke vrouw, De Arbeiderspers
Christiaan Weijts Euforie, De Arbeiderspers
Tommy Wieringa – Dit zijn de namen, De Bezige Bij

Uitgevers kunnen een onbeperkt aantal titels insturen. Dit verklaart dat er van sommige uitgevers meerdere titels op de longlist staan, o.a. uitgeverij Atlas-Contact, heeft er vier op de lijst staan. Dat Kinderen van het Ruige Land van Auke van der Hulst niet op de longlist voorkomt heeft er domweg mee te maken dat zijn uitgever was vergeten hem in te sturen. Dat schijnt eerder te zijn voorgekomen. Dat uitgevers vergeten hun beste boeken in te sturen. Van der Hulst uitte zijn frustraties daarover op twitter.

Het criterium voor deelname aan de Libris prijs is dat het oorspronkelijk Nederlandstalige literaire romans voor volwassenen zijn en in het jaar, voorgaand aan het jaar van de uitreiking, verschenen  zijn. De jury leest in een jaar de ca. 160 romans, waarna er 18 titels op de zogenaamde longlist terechtkomen en in maart de shortlist bekend wordt gemaakt. Daaruit wordt in mei, de uiteindelijke winnaar gekozen.

Aan een nominatie is een bedrag van 2500 euro verbonden, dat na afloop van de nominatie bekendmaking aan elk van de zes auteurs wordt uitgereikt. De bekroonde laureaat ontvangt op de avond van de prijsuitreiking nog eens 50.000 euro.