Longlist Gouden Boekenuil 2015

 

Twintig boeken staan op de longlist voor de prestigieuze Belgische boekenprijs de Gouden Boekenuil waaronder maar liefst zestien Nederlandse auteurs. Van drie titels daaruit werd een bespreking op Literair Nederland geplaatst.

Het houtHet hout van Jeroen Brouwers (Atlas Contact) werd door de pers lovend besproken. Ook door LN recensent Vic Veldheer: ‘Hij schrijft niet alleen schitterend proza, maar strijdt in zijn geschriften ook tegen misstanden en maatschappelijk onrecht. Met zijn net verschenen elfde roman, over seksueel misbruik en hypocrisie in de katholieke kerk, voegt hij weer een parel toe aan zijn oeuvre.’ En: ‘Het is schitterend geschreven, heeft een heldere toon die niets aan de verbeelding overlaat, (…)’

thumb.phpDe Bijbel voor ongelovigen van Guus Kuijer (Athenaeum-Polak en van Gennep). Volgens recensent Thomas van Lier brengt Kuijer de wereld van de Bijbel met zijn (her)vertelling een stuk dichter bij de mensen van nu.: “De auteur (…) is pas echt op dreef vanaf het verhaal van Sarah. Zij is een complex en geloofwaardig personage geworden, dat schippert tussen liefde voor Abraham en twijfel over de goede bedoelingen van God. ‘Waarom God, waarom? U bent me een raadsel, maar ik ben mezelf een nog groter raadsel. Waarom weerhield ik Abraham niet, waarom liet ik hem doen wat ik van hem had gevraagd?

thumb.phpTeatro Olimpico van Kees ’t Hart (Querido) is volgens recensent Ingrid van der Graaf: ‘(…) een meesterlijke proeve van vertelkunst en manipulatie van de lezer. ‘t Hart heeft zich zichtbaar uitgeleefd in het in scène zetten van- en aansturen op misverstanden. Vanaf de eerste bladzijden proef je al dat het hem er om te doen is deze onderneming van de twee Haagse Rousseau liefhebbers in een fiasco te laten eindigen. Hij is daar zeer wel in geslaagd.’


De longlist bestaat verder uit:

Hanna Bervoets – Efter (Atlas Contact)
Joost de Vries – Vechtmemoires (Prometheus)
Fikry El Azzouzi – Drarrie in de nacht (Uitgeverij Vrijdag)
Brechtje Hofstede –  De hemel boven Parijs (Cossee)
Michel Krielaars – Het brilletje van Tsjechov (Atlas Contact)
Alexander Münninghoff – De stamhouder (Bert Bakker)
Gustaaf Peek – Godin, held (Querido)
Nina Polak – We zullen niet te pletter slaan (Prometheus)
Mark Schaevers – Orgelman (De Bezige Bij)
Pieter Steinz – Made in Europe (Nieuw Amsterdam)
Peter Terrin – Monte Carlo (De Bezige Bij)
Astrid Theunissen, De schelmenjaren van Martin Bril (Meulenhoff Boekerij)
Franca Treur – De woongroep (Prometheus)
Rob van Essen – Hier wonen ook mensen (Atlas Contact)
Peter Vermeersch – Ex. Over een land dat zoek is (De Bezige Bij)
Niña Weijers – De consequenties (Atlas Contact)
Maartje Wortel – IJstijd (De Bezige Bij)

De Gouden Boekenuil werd vorig jaar gewonnen door Joost de Vries met zijn boek De republiek.

Op 25 februari wordt de shortlist van de Gouden Boekenuil bekendgemaakt en op 30 april  de winnaar. Aan de prijs is een bedrag van € 25.000 verbonden.
De jury van de Gouden Boekenuil 2015 bestaat uit Friedl’ Lesage (voorzitter), Bart Vanegeren, Vicky Vanhoutte, Tim de Gier, Danny Theuwis en Marja Pruis.

 

Recent

14 februari 2018

Gedenkteken in woorden

Literair Nederland - 10 jaar geleden

18 februari 2008

Een schitterend verhaal
Door Bernadet

‘Een boek over oorlog moet je nooit chronologisch vertellen, oorlog gaat over fragmenten’, zegt Joseph O’Connor in een interview. En dat is precies wat hij gedaan heeft. Het hele verhaal begon met een gedachte die herhaaldelijk in Joseph O’Connors hoofd terugkwam. Hij ‘zag’ steeds een vrouw, Eliza Mooney, in een desolaat landschap lopen op zoek naar iemand.

Lees meer