8 september 2009

literairetijdschriften.org

Altijd al willen weten welke literaire tijdschriften er in Nederland en Vlaanderen allemaal zijn?

Op de website www.literairetijdschriften.org zijn alle belangrijke Nederlandse en Vlaamse tijdschriften verzameld. Denk hierbij aan de bekendere tijdschriften als De Gids, Hollands Maandblad, Tirade en De Revisor, maar ook aan minder bekende tijdschriften als De Moanne, nY, Het trage vuur en Zacht Lawijd.
De site geeft per tijdschrift algemene informatie, én geeft de inhoud van het laatste nummer. Zo kun je bijvoorbeeld lezen dat het algemeen-cultureel opinieblad De Moanne ‘een toegankelijk eigentijds blad wil zijn voor en over cultuur in Fryslân’, dat Liter ‘een argument is tegen de gedachte dat een levensbeschouwing vorm of inhoud van de literatuur in de weg moet gaan zitten (of andersom)’, dat Het trage vuur ‘de gids wil zijn, die de Vlaamse en Nederlandse literatuurliefhebbers in hun eigen taal rondleidt door het Chinese literaire landschap, met de klemtoon op moderne en hedendaagse proza en poëzie ? zij het zonder de klassieke letterkunde te verwaarlozen aangevuld met essays, interviews, recensies en kunstreproducties’, en dat nY níét over New York gaat.
Zo zie je maar weer: niet elk literair tijdschrift is hetzelfde, legt zijn eigen accenten en zo is er voor elke literatuurliefhebber iets moois. Én alle tijschriften op deze site hebben echt kwaliteit. Alle tijdschriften op www.literairetijdschriften.org krijgen namelijk op grond van hun kwaliteit subsidie van de overheid.
Ben je na het lezen van de site nog niet uitgelezen? Dan kun je heel eenvoudig direct nummers van elk tijdschrift bestellen of je kunt doorklikken naar de site van het desbetreffende tijdschrift. Makkelijk toch? Wat een fijn initiatief.

Deze tijdschriften staan er allemaal op:
Armada
Awater
De Brakke Hond
Deus ex Machina
DW B
Ensafh
De Gids
Hollands Maandblad
Kluger Hans
De Leeswelp
Het Liegend Konijn
Liter
Met Andere Zinnen
De Moanne
nY
De Parelduiker
Parmentier
Poëziekrant
De Revisor
Revolver
Spiegel der Letteren
Tirade
Het trage vuur
De Tweede Ronde
Zacht Lawijd

 

 

Recent

15 november 2017

Een portret in stukjes

Literair Nederland - 10 jaar geleden

19 november 2007

Net niet spannend genoeg
Door Fatima Bajja

Het lijkt alsof Sylvia Houweling alles heeft wat haar hartje begeert. Ze is getrouwd met Eddie Kronenburg, heeft twee kinderen en woont in een prachtig huis in Amsterdam-Zuid. Toch is het allemaal niet zo mooi als het lijkt. Eddie werkt namelijk in de onderwereld, hij is verantwoordelijk voor het transport van drugs.

Lees meer