13 december 2009

Literaire Prijs Gelderland 2010

Zestiende editie schrijfwedstrijd van start

Literair tijdschrift Parmentier en literair festival De Wintertuin organiseren, in opdracht van de provincie Gelderland, de Literaire Prijs van de provincie Gelderland. In de zestiende editie van deze open schrijfwedstrijd is het thema ‘leegte’.

Thema: leegte

Leegte, leegte die ademt ? zo heet de lijvige studie van Yra van Dijk over het typografische wit in de moderne poëzie. Van Dijk vraagt zich in dit boek af waarom we bij het lezen naar de letters kijken en niet naar het wit daaromheen, terwijl dit wit voor alles betekenis oplaadt. Over de blik op het afwezige, de leegte, de open ruimte is lang en diep nagedacht door belangrijke Nederlandstalige dichters als Leopold, Van Ostaijen, Nijhoff en Faverey.

 Kortverhaal of gedichten

Voor deze editie van de Literaire Prijs van de provincie Gelderland worden beginnende schrijvers uitgenodigd om met bovenstaande dichters mee te denken, en de mogelijkheden van een blanco vel papier te benutten door een kortverhaal (1000-1400 woorden) te schrijven of drie (korte) gedichten met als onderwerp ‘leegte’. Dat kan bijvoorbeeld gaan over het typografische wit van Van Dijk, maar ook over de angst voor open ruimtes, de leegte van het heelal, of over een wielrenner die zich ‘leeg’ gereden heeft.

 Reglement

Deelname aan de wedstrijd staat open voor iedereen in het Nederlandse taalgebied. Om deel te nemen dienen schrijvers eerst een wedstrijdreglement aan te vragen, bij voorkeur per e-mail: info@literairtijdschriftparmentier.nl , of eventueel telefonisch: 06-42234041. Inzendingen zonder aanvraag van het reglement worden van deelname uitgesloten. Inzendingen moeten uiterlijk 1 maart 2010 in het bezit zijn van Parmentier.

 Jury en uitreiking prijzen

Een vakjury zal de inzendingen beoordelen. Op 30 mei 2010 vindt de uitreiking van de prijzen plaats. Aan de prijs is een bedrag van € 1.250,- verbonden.

 www.literairtijdschriftparmentier.nl

www.wintertuin.nl

Recent

11 augustus 2017

Zorgenkind of zondagskind

7 augustus 2017

Een kanjer

4 augustus 2017

Wondranden

Literair Nederland - 10 jaar geleden

27 augustus 2007

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Dat klinkt toch goed nietwaar? Helaas, we worden wel meegenomen maar niet naar het bovengenoemde. Natuurlijk komen deze gebieden wel voor in het boek maar het frappante is dat ik heel veel over het reizen zelf heb gelezen maar weinig over het land.

Lees meer