Agenda

Literaire Brunch met Marcellus Emants (1848-1923)

Elke drie maanden vindt er een Literaire Brunch plaats in de Paul Steenbergenfoyer van de schouwburg Den Haag met in de pauze een brunch. In het programma staat altijd een overleden Nederlandstalige auteur centraal. Sprekers zijn Jan Fontijn en Ernst van Alphen.

Deze maand is dat Marcellus Emants, telg uit een rijke Haagse patriciërsfamilie die na zijn vaders overlijden in 1871, zijn rechtenstudie afbreekt en zijn leven gaat wijden aan de literatuur en reizen.

Emants publiceerde regelmatig in Het Vaderland. Voor dit Haagse dagblad bezocht hij in 1876 de wereldpremière van de  Nibelungen in Bayreuth. De toen 28-jarige Emants was er met Van Santen Kolff, mederedacteur van De Banier, een opgewonden Wagnerfan. In zes feuilletons brengt hij verslag uit. Het was voor het eerst dat een schrijver van niveau zich uitsprak over Wagner. Jan Fontijn zal ingaan op dit verslag en op de toenmalige ontvangst van Wagners muziek en ideeëngoed in Nederland

Jan Fontijn spreekt over het bezoek dat Emants in 1876 bracht aan Wagners eerste Bayreuther Festspiele. Hij was daar destijds als reporter van dagblad Het Vaderland. Ernst van Alphen spreekt over de verhouding tussen waanzin en introspectie in de roman ‘Een nagelaten bekentenis’.

De tweede spreker, Ernst van Alphen, zoomt in op de figuur van Willem Termeer. Deze getormenteerde man is de ik-figuur in Emants’ roman ‘Een nagelaten bekentenis’ (1894). Na de beroemde openingszin “Mijn vrouw is dood en al begraven” gaat deze Willem  stap voor stap na hoe hij tot deze moord is gekomen. Het betoog van Van Alphen draait om de vraag of Willem gek is of juist overmatig rationeel of beide.

 

 Kijk ook op: www.ks.nl

19 maart 2017
Aanvang: 11.00 - 13.45 uur, entree: € 17,50 incl. brunch
Koninklijke Schouwburg, Korte Voorhout 3
Den Haag